Analiza HZJZ-a: Povratak u školske klupe nije doveo do povećanja broja zaražene djece

Prve analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju kako povratak u školske klupe i vrtiće u novoj školskoj godini nije doveo do povećanja broja djece zaražene koronavirusom, piše Slobodna Dalmacija.

Prema usporednoj analizi podataka za posljednja tri tjedna prije početka nove školske godine te prva tri tjedna nakon povratka u školske klupe, ni u dnevnom prosjeku zaražene djece, ni u ukupnom broju slučajeva u ta dva promatrana razdoblja nema drastičnih oscilacija.

Tako je u tri tjedna prije početka škole, u razdoblju od 17. kolovoza do 6. rujna, zabilježeno ukupno 530 novih slučajeva zaraze koronavirusom djece u dobi od 0 do 18 godina, s tim da je u dobnoj skupini od 0 do 6 godina bilo njih 129, a u dobnoj skupini od 7 do 18 godina ukupno 401 dijete. Prosječan dnevni broj novih slučajeva u ta tri tjedna bio je 25,24.
Najviše novozaraženih zabilježeno je upravo u tjednu prije početka nove školske godine, od 31. kolovoza do 6. rujna, ukupno 212 u dobi od 0 do 18 godina, odnosno 55 djece u dobi od 0 do 6 godina te 157 u dobnoj skupini od 7 do 18 godina. Prosječan dnevni broj slučajeva u tome tjednu bio je 30,29.

Nakon što je škola počela, u tri tjedna od 7. do 27. rujna ukupan broj novih slučajeva djece pozitivne na koronavirus od 0 do 18 godina iznosio je 499, od kojih 85 najmlađih u dobi od 0 do 6 godina te 414 u dobnoj skupini od 6 do 18 godina. Prosječan dnevni broj novih slučajeva u ta tri tjedna bio je 23,76.

– Važan je podatak da se povratkom u škole nije povećao broj zaražene djece. To pokazuje da se mjere koje smo donijeli efikasno provode u školama – ističe prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, koju smo zamolili za komentar rezultata.

S druge strane, dodaje, dok se broj novih slučajeva zaraze bitno ne povećava, povratkom u škole ipak je porastao broj djece kojima je izrečena mjera samoizolacije. Njihova je brojka na početku školske godine iznosila 2111, a danas ih je oko četiri tisuće, od čega oko tri tisuće djece školske dobi.

Konkretno, prema posljednjim podacima u tjednu od 21. do 27. rujna, zabilježeno je 113 novih slučajeva korona-pozitivne djece školske dobi te njih 3270 u samoizolaciji.

– To smo i očekivali jer se povratkom u školu povećao broj kontakata, odnosno veći broj djece dolazi u kontakt s jednim pozitivnim učenikom. Uz to, mi ne možemo utjecati na to s kim ta djeca izvan škole dolaze u kontakt. Međutim, ono što je važno jest da, unatoč tome, nije došlo do širenja zaraze – kaže prim. dr. Pavić Šimetin, dodajući kako se u odnosu na ukupan broj školske djece svega njih 0,7 posto trenutačno nalazi u samoizolaciji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.