12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Dječji vrtići prelaze na Okitoki, Organizacijski tim za Europsko vaterpolsko...

AKTIVNOSTI GRADA: Dječji vrtići prelaze na Okitoki, Organizacijski tim za Europsko vaterpolsko prvenstvo, spojna cesta Tamarić …

Sva gradska društva su poslovno stabilna i financijski stoje puno bolje nego prije šest godina, broj zaposlenih nije poveća

Prema financijskim pokazateljima stanje društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika stabilno je sa značajno boljim rezultatima poslovanja nego što je bio slušaj prije šest godina, samo nekoliko mjeseci nakon preuzimanja odgovornosti za upravljanje Gradom ove gradske uprave.

Na dan 30. rujna 2023. godine ukupno stanje na računima gradskih društava iznosilo je 32.055.291,28 eura dok je na isti dan 2017. godine to stanje iznosilo 9.748.593,36 eura te je za 22 milijuna eura veće.

Stanje na računu javnog gradskog prijevoznika Libertas na dan 30. rujna 2023. iznosilo je 1.526.228,28 eura, za razliku od prije šest godina kada je na isti dan na računu tvrtke bilo svega 122.025,90 eura. Značajno su se mijenjale i subvencije Grada prema Društvu. One su sa 31.1 milijuna kuna vrhunac dosegnule 2010. godine, dok su uz 15 milijuna kuna subvencija u 2023. godini bile najniže u zadnjih 17 godina, odnosno još od 2006. godine. U proteklih šest godina Libertas je konsolidiran, ima jedan od najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj, sudjeluje u shuttle prijevozu putnika s kruzera te se sprema za novu fazu modernizacije poslovanja.

Najznačajnije povećanje vidljivo je na računu Vodovoda gdje je stanje u rujnu 2017. iznosilo  2.060.742,31 eura, dok je stanje u rujnu 2023. značajno veće i iznosi 12.041.829 eura. Vodovod Dubrovnik uspješno provodi 118 milijuna eura vrijedan EU projekt Aglomeracije Dubrovnik koji širem području Dubrovnika osigurava povijesno ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Značajno povećanje vidljivo je i u poslovanju Sanitata koji je na kraju rujna 2017. godine raspolagao s 1.015.434,86 eura na računu, dok je na isti dan ove godine zabilježeno 3.974.897,00 eura. Društvo je uspješno preuzelo djelatnost opskrbe povijesne jezgre.

Stanje na računu Čistoće Dubrovnik na referentni dan 30. rujna ove godine iznosilo je 3.02 milijuna eura u odnosu na 2.3 milijuna eura u 2017. godini. Stabilni su i pokazatelji poslovanja Vrtlara, Boninova i Domouprave te ostalih društava.  

Dok su određena društva smanjivala broj zaposlenih, u drugima je, poput Čistoće, zbog specifičnih  potreba poslovanja broj povećan, no na razini svih društava broj zaposlenih ostao je nepromijenjen, odnosno nešto je manji –  1061 djelatnika u 2023. naprema 1065 u 2017. godini.

USPJEŠNO ISPUNJEN POSLJEDNJI KORAK Grad dobio azil za životinje

Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik zaprimilo je danas Rješenje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske kojim se utvrđuje da udovoljava svim propisanim uvjetima za rad. Ovime je Grad Dubrovnik ispunio svoju zakonsku obvezu o osnivanju javne ustanove ovog tipa na svom području i riješio dugogodišnji komunalni problem nezbrinutih životinja.

Novi gradski azil za životinje na Grabovici već je primio i prve pse, njih 34 premještena su sa Žarkovice u adekvatne uvjete gdje će im biti pružana cjelovita skrb. Prema rješenju Ministarstva, Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik može primiti 74 psa. Osim prostora za smještaj pasa i mačaka u modularnim objektima, osigurani su i prostori za izolaciju odnosno karantenu za životinje. Pet modularnih objekata predviđeno je za osoblje i administraciju, ured, ambulantu, prijem, pregled i njegu životinja, skladište hrane i ostale pomoćne prostore.

Podsjetimo, prije godinu i pol Grad Dubrovnik je pokrenuo projekt Adopt Žarkovica s ciljem rješavanja gorućeg dugogodišnjeg problema nezbrinutih pasa i drugih životinja. U neregistriranom azilu u neadekvatnim uvjetima živjelo je više od 260 životinja, od kojih su brojne bile bolesne i ozlijeđene. Uz veliki angažman voditeljice projekta Ane Ivelje, sadašnje privremene ravnateljice azila, te pomoć udruge Pobjede, skloništa Prijatelji iz Čakovca, udruge Prijatelji životinja kao i podrške međunarodne organizacije Network for Animals, svi psi su izliječeni i zbrinuti te je projekt priveden kraju.

Grad Dubrovnik će u suradnji s komunalnim društvima prostor na Žarkovici u potpunosti očistiti nakon čega će se ovaj vrijedan prostor u kontaktnoj zoni povijesne jezgre ozeleniti sa 6.000 novih sadnica.

Napreduju radovi na izgradnji spojne ceste Tamarić

Mjesec dana nakon početka izvođenja, radovi na izgradnji dvosmjerne spojne ceste Tamarić koja će uvelike unaprijediti funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice, napreduju sukladno planiranoj dinamici, a na gradilištu je u tijeku izvođenje zemljanih radova i potpornih zidova.

Duga gotovo 900 metara, spojna cesta Tamarić spajat će Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan. Njenom izgradnjom rasteretit će se postojeće križanje s bivšom županijskom cestom. Osigurat će se uredno prometovanje do škole te time riješiti dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica.

Izgradnja ceste značajna je i zbog planirane nadogradnje i rekonstrukcije OŠ Mokošica, čime će ova škola, koja je posljednja u dvosmjenskom režimu nastave, ući u režim izvođenja nastave u jednoj smjeni. Izgradnja ceste omogućit će i uvođenje autobusne linije do škole što će povećati i prometnu sigurnost u Ulici Bartola Kašića. Od ukupne duljine zahvata 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, dok je nova prometnica dužine 620 metara.

Radove ukupne vrijednosti 2.782.071,63 eura bez PDV-a, odnosno 3.477.589,54 eura s PDV-om, izvodi  zajednica ponuditelja Texo gradnja d.o.o. i Colas  Hrvatska d.d. Ugovorni rok u kojem se izvođač obvezuje završiti radove iznosi godinu dana.

Dječji vrtići Dubrovnik ulaze u digitalnu platformu Okitoki za lakšu i sigurnu komunikaciju s roditeljima

Dječji vrtići Dubrovnik priključili su se digitalnoj platformi Okitoki razvijenoj za učinkovitu i sigurnu komunikaciju roditelja s ustanovama predškolskoj odgoja.

Okitoki je digitalna platforma, odnosno aplikacija za mobilne uređaje, razvijena u suradnji s odgojiteljima, trenerima, edukatorima i roditeljima ciljano za dječje vrtiće te je prilagođena hrvatskom obrazovnom sustavu. Između ostalog omogućuje slanje obavijesti, fotografija i videozapisa te pomaže u boljoj organizaciji događanja i aktivnosti u dječjim vrtićima.

U tijeku su prijave roditelja u sustav nakon čega će Okitoki zamijeniti dosadašnje načine komunikacije korištene u vrtićima javne ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja Dječji vrtići Dubrovnik. Po ispunjenju svih potrebnih tehničkih preduvjeta sustavu Okitoki pridružit će se i javna ustanova Dječji vrtić Pčelica.

S ciljem osiguravanja sigurne platforme za predškolski odgoj, nova digitalna platforma Okitoki uvedena je 2020. godine kao inovativno rješenje koje na jednostavan način spaja roditelje s odgojiteljima i edukatorima.  Okitoki je u potpunosti usklađen s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) i drugim relevantnim zakonima Europske unije i Republike Hrvatske koji se odnose na zaštitu osobnih podataka. To znači da se osobni podaci djece i njihovih roditelja kao i svih zaposlenika dječjeg vrtića, obrađuju s najvišim standardima sigurnosti i privatnosti.

Gradonačelnik Franković imenovao članove organizacijskog tima za Europsko vaterpolsko prvenstvo

Povodom dobivanja sudomaćinstva seniorskog Europskog prvenstva u vaterpolu, gradonačelnik Grada Dubrovnika u koordinaciji s Hrvatskim vaterpolskim savezom imenovao je organizacijski tim koji će koordinirati sve aktivnosti i organizirati događanja u Dubrovniku za vrijeme prvenstva koje će se održati od 4. do 16. siječnja 2024.

Na čelu organizacijskog tima bit će Alen Bošković. Članovi organizacijskog tima bit će: Tomislav Dumančić, Maro Kapović, Ivana Brnin, Lukša Klaić, Ognjen Kržić, Lina Njirić i Romana Malohodžić.

Republika Hrvatska domaćin je seniorskog Europskog prvenstva u vaterpolu za muškarce, od 4. do 16. siječnja 2024. Nakon davanja suglasnosti Vlade Republike Hrvatske za organizaciju ovakvog velikog natjecanja te iskazanog zanimanja gradova Zagreba i Dubrovnika, u sjedištu European Aquaticsa je hrvatska kandidatura prihvaćena i odabrana kao najbolja.

Grad Dubrovnik će tako prvi put u povijesti biti domaćin jednog velikog vaterpolskog natjecanja.

Nadmetanja po skupinama će se igrati u oba grada, Zagrebu i Dubrovniku, dok će se u drugom dijelu natjecanja susreti za poredak od 1. do 8. mjesta igrati u Zagrebu, na bazenu uz Savu, a utakmice za poredak od 9. do 16. mjesta u Dubrovniku, na bazenu u Gružu.

Hrvatska reprezentacija će utakmice u skupini igrati u Dubrovniku i to redom:

– 4. siječnja 2024.: Hrvatska – Španjolska, 1. kolo

– 6. siječnja 2024.: Hrvatska – Francuska, 2. kolo

– 8. siječnja 2024.: Hrvatska – Crna Gora, 3. kolo

Svim srcem uz Barakude, vidimo se u siječnju na bazenima u Gružu!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA