14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaLifestyleŽarko Dragojević: Naše snimljene radio drame i poezija mogu biti edukativne i...

Žarko Dragojević: Naše snimljene radio drame i poezija mogu biti edukativne i djeci u školama

Različiti dionici odnosno umirovljenici iz različitih područja čitali su poeziju, dramu, dubrovački statut, pojašnjavali povijest Linđa, donosili zanimljivosti nekadašnjeg načina života u Gradu, čitali su i o ljubavima i biografijama, a sve to ostat će trajno zapisano na audio snimkama koje će biti emitirane na radiju. Uz pomoć koordinatora i voditelja programa Udruge Audiovizualni centar Dubrovnik (AVCD), Žarka Dragojevića i njegovih volontera i volonterki nastalo je preko dva i pol sata snimljenog materijala. Želja im je da nastali materijal posluži i kao sastavni dio edukativnog programa u dubrovačkim školama s obzirom na kulturološku vrijednost koju donose snimljeni materijali.

Na današnjoj press konferenciji u zajedničkoj organizaciji Audiovizualnog centra Dubrovnik i Centra za karijere mladih Dubrovnik povodom suradnje na projektu “Ujedinjene Generacije” rečeno je kako je nastalo ukupno 12 emisija iz kulturno – umjetničkog polja koje će se emitirati od 10. listopada u programu studentskog radija UNIDU. Ovom prigodom predstavljen je višemjesečni rad s umirovljenicama te su okupljeni voditelji i volonteri koji su sudjelovali u aktivnostima na ostvarenom programu audio snimanja odnosno radionicama radio drame i poezije.

-Hvala na pozivu Marku i Emiliju da sudjelujem u ovako velikom projektu kao što su “Ujedinjene generacije” kao i svima ostalima koji su na neki način bili uključeni. Imao samo sreću da sve one koje sam uključio u ovaj dio projekta koji je vezan uz radionice radio drame i poezije su ljudi koji razumiju kulturu i umjetnost i onda mi je bilo lako ostvariti cjelokupnu ideju – rekao je na početku voditelj i koordinator radionica radio drame i poezije te koordinator i voditelj programa Udruge Audiovizualni centar Dubrovnik (AVCD), Žarko Dragojević.

Voditelj cjelokupnog projekta “Ujedinjene generacije” i predsjednik Centra za karijere mladih, Marko Žmirak kazao je kako je ovaj projekt došao u pravo vrijeme.

-Kad smo ga idejno pisali okupili smo jako puno vanjskih suradnika, potrudili smo se da napravimo čitav niz aktivnosti kako bi se mi mladi približili umirovljenicima kao ciljnoj skupini u ovome projektu i da zajedno kreiramo sadržaj jedni za druge. Mislim da imamo puno toga za učiti jedni od drugih – rekao je Žmirak koji je dodao kako projekt “Ujedinjene generacije” traje dvije godine, a financiran je sredstvima EU.

Po pitanju suradnje Centra za karijere mladih i Audiovizualnog centra Žmirak je rekao kako je ona uspjela jer je zajednički cilj bio kreirati sadržaj koji će njegovati dubrovačku nematerijalnu baštinu te dubrovačku tradiciju, govor i monodrame.

-Cjelokupni sadržaj koji je kreiran ostat će zapisan u digitalnom obliku, roditelji i djeca imat će priliku poslušati nešto što je jako zanimljivo iz naše prošlosti – dodao je Žmirak.

Kroz radionicu je prošlo 12 sudionika koji su snimili ukupno 12 emisija, a emisije će trajati od 12 do 23 minute. Za glazbenu podlogu zaslužan je Žarko Dragojević, a u radionicama radio drame i poezije sudjelovali su sugrađani kojima se predstavnici udruga posebno zahvaljuju na odvojenom vremenu i kreativnom radu: Zdravko Bazdan, Luko Brailo, Katica Kaća Carević, Zorana Koroman, Suzana Kosović, Đuro Market, Brigida Masle Dražinić, Ksenija Medović, Davor Mojaš, Dubravka Šimunović, Maja Šoš i Antonija Vlašić.

Za kraj je Žarko Dragojević kazao kako će vjerojatno s nastalim materijalima ići prema ravnateljima dubrovačkih škola te im se staviti na raspolaganje ukoliko bi snimljeni materijal željeli prezentirati u sklopu edukacije ili na satovima hrvatskog jezika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA