7.8 C
Dubrovnik
Utorak, 7 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiŠto se događa na pomorskom dobru u Cavtatu? Devastacija ili saniranje štete...

Što se događa na pomorskom dobru u Cavtatu? Devastacija ili saniranje štete od nevremena?

Službenici Lučke kapetanije iz Cavtata izvršili su jučer inspekcijski nadzor građevinskih radova koji se vrše na pomorskom dobru u Cavtatu pored objekta kojeg koristi tvrtka Epidaurum diving and water sports center. Lučka kapetanija je izašla na teren na poziv osobe koja je o svemu izvijestila i medije. Lučka kapetanija potom donosi Rješenje kojim se zabranjuju daljnji građevinski radovi te je prostor ograđen službenom trakom. Redakciji Dubrovniknet-a stigao je i video radova koji se obavljaju na tom dijelu pomorskog dobra, a čitatelj koji ga je poslao tvrdi i kako su se radovi nastavili odvijati i nakon što je koncesionar dobio zabranu.

Pojašnjenje za sve “optužbe” koje iznosi čitatelj potražili smo od koncesionara i vlasnika spomenute tvrtke, Borisa Boba Obradovića, ali i Općine Konavle. Obradović tvrdi kako radove sanacije platoa vrši o vlastitom trošku, uz suglasnost Općine Konavle te kako traku nije uklonio on, već ju je otkinulo jugo. Isto potvrđuju i u Općini s dodatkom da koncesionar nije proširio ni za milimetar koncesionirano područje pomorskog dobra.

“Jučer ujutro (05.10.2021.) su službenici Lučke kapetanije izvršili inspekcijski nadzor nezakonitih građevinskih radova koji se vrše na pomorskom dobru u Cavtatu pored poslovnog objekta kojega koristi firma Epidaurum diving and water sports center. Lučka Kapetanija je izdala Rješenje kojim zabranjuje daljnje građevinske radove te je prostor ogradila službenom trakom i službenim znakom zabrane”, naveo je čitatelj te istaknuo kako je postupanje Lučke kapetanije bilo ažurno i profesionalno, ali da su se radovi nastavili i nakon što su zabranjeni.

“Jasno je vidljivo da su službene trake otkinute i da leže na tlu, građevinski radnici se nalaze na pomorskom dobru iza službenih traka i nastavljaju s građevinskim radovima na morskoj obali. Zabrana radova, službene trake, znak zabrane…ništa to njih ne zanima. Još su i službene trake Lučke Kapetanije ubacili u željeznu armaturu, ma nije ih briga uopće, još će oni te službene trake i znakove zabrane u beton ugraditi. U videu su vidljiva ukupno četvorica građevinskih radnika, sva četvorica obučena u radne kombinezone i majice sa logotipima firme TEXO MOLIOR . Čak se ni ne trude prikriti za koju firmu rade…”, navodi čitatelj te ističe da je o svemu navedenom ponovno obaviještena Lučka kapetanija u Cavtatu, no da mu nije poznato što su državne službe potom poduzele. Snimatelj ujedno dodaje kako ga je nakon što je odložio kameru, navodno fizički napao vlasnik spomenute tvrtke, koji ga je nazvao “majmunčetom” što se i čuje na videu. O svemu je tome, kaže, izvijestio policiju na Grudi.

Kontaktirali smo prozvanog Borisa Obradovića te ga upitali zbog čega su poduzeti građevinski radovi i jesu li izašli iz gabarita koncesioniranog područja, kao i zašto se traka kojom je gradilište ograđeno uklonjena.

„Lani, 1. siječnja bio je lebić koji je sve odnio. Pitao sam Općinu hoće li to oni popraviti, rekli su mi da nemaju potrebna financijska sredstva i da oni u tom ne mogu sudjelovati. U dogovoru s njima, preuzeo sam troškove popravka. Sezona je prošla, nije se moglo raditi, kamion nije mogao proći preko plaže. Sezona je završila, hotel je zatvorio i započeli smo s radovima. U milimetar se nije izašlo van područja pod koncesijom“, kazao nam je u telefonskom razgovoru Obradović te dodao kako je cijela riva potkopana te da bi da se nije pristupilo sanaciji za prvog lebića nestao cijeli plato plaže.

Obradović nam je ustupio i fotografije spomenutog nevremena koji je značajno uništio rivu koju drži pod koncesiojom.

„Na ovoj lokaciji sam više od 20 godina, od 1997. Nisam imao problema niti s Općinom niti s hotelom, plaćao sam koncesijsko odobrenje svake godine, namjeravam i dalje raditi i plaćati koncesiju“, istaknuo je.

Na naše pitanje zašto je došlo do zabrane radova Obradović nam je kazao kako mu je rečeno da je žalba poslana u Ministarstvo.

„Općina mi je dala suglasnost, smatrao sam da više nikoga ne trebam ništa pitati. Možda sam tu jedino i falio, ali iz neznanja. Blati me se ni kriva ni dužna. Mogao sam za uložene novce otići sa suprugom na putovanja, ali ja sam se uvalio u beton“, kazao je Obradović kojeg smo upitali i kako traka kojom je gradilište bilo ograđeno završila na tlu.

„Ogradu i traku, bacilo je jugo“, kazao nam je.

Obradovića smo pitali i o navodi o fizičkom napadu na osobu koja je snimila video.

„Tamo je bilo desetak ljudi, on se svima unosio u lice. Nitko ga nije dirnuo. Ista osoba me prija dva mjeseca prijavila za krađu arheološkog blaga Republike Hrvatske. Policija je izašla na teren i ustanovila da smo vadili sidro od jahte“, zaključio je Obradović.

Komentar smo zatražili i od Općine Konavle. Miljenko Mikulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne sustav i gospodarenje nekretninama kazao nam je da je podest koji je u pitanju izgrađen 1987. u sklopu rekonstrukcije hotela Epidaurus te da je do oštećenja došlo tijekom nevremena.

“Ne radi se ništa van gabarita, niti ništa novo već se sanira nastala šteta i sprječava daljnja devastacija tog dijela pomorskog dobra”, istaknuo je te dodao kako Općina temeljem Plana upravljanja pomorskim dobrom na svom području gospodari pomorskim dobro, što između ostalog uključuje i davanje koncesijskih odobrenja.

“Gospar je tamo već dugi niz godina u koncesijskom odobrenju. Mi ove godine, zbog općepoznatih razloga, nismo imali dovoljno sredstava da to i slična oštećenja na tom području saniramo. Dobili smo zahtjev od gospodina, da u naše ime i za naš račun, a o svom trošku, uz kontrolu komunalnog redarstva izvede radove sanacije kako bi se spriječila daljnja devastacija tog dijela obale”, pojasnio nam je Mikulić te još jednog naglasio da se radi o sanaciji postojeće ploče u postojećim gabaritima.

“Da se nije pristupilo sanaciji sigurni smo da bi tijekom zime došlo do daljnjeg propadanja. Ništa se novo nije radilo niti betoniralo. Postojeće ploča je sad ojačana armaturom”, kazao je te potvrdio da su radovi trenutačno zaustavljeni, a sve kako bi se utvrdilo činjenično stanje, odnosno postoje li sve potrebne dozvole, te kako su na teren izašla Lučka kapetanija, ali i komunalno redarstvo kako bi se utvrdio jesu li radovi izvršeni unutar postojećih gabarita.

“Gospar je vlasnik tog obrta, odnosno nositelj koncesijskog odobrenja. Tražio je da mu temeljem Plana upravljanja pomorskim dobrom, članka 3, stavka 3, omogućimo da obavi nužne radove radi sprječavanja daljnje devastacije. Pomorsko dobro ostaje u općoj uporabi i dostupno svima. Da se radi o devastaciji prostora i novom nasipavanju mi bi bili dužni i obvezni izaći na teren i stopirati radove. Ne vidim nikakve zapreke da se radovi nastave”, zaključio je Mikulić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić