31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaSveučilište u Mostaru u čast Luku Paljetku organiziralo znanstveni simpozij

Sveučilište u Mostaru u čast Luku Paljetku organiziralo znanstveni simpozij

U organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održao se dvodnevni Znanstveno-stručni simpozij u čast 80. rođendana akademika Luka Paljetka, koji je uključio brojna predavanja stručnjaka i znanstvenika s raznih područja Paljetkova djelovanja: pjesništva, prevoditeljstva, kazališne i likovne kritike, režije, feljtona, eseja, dramaturgije, ali i likovne umjetnosti.

Akademik Luko Paljetak rekao je na otvaranju kako je lijepo što je sa svojih 80 godina priznat zbog onoga što je napravio.

„Na početku sam više htio biti slikar, ali nije mi to profesionalno uspjelo. Slikarstvo se zasnovalo na nečemu što se zove metaforika, a metafora je jednako kao i poezija zbog toga su književnost i slikarstvo slične djelatnosti, ali u drugom mediju“, kazao je.

Likovni i književni kritičar te voditelj Simpozija Milan Bešić kazao je kako ovaj Simpozij po prvi puta sa svih motrišta osvjetljuje stvaralaštvo jednog od najvažnijih suvremenih živućih hrvatskih književnika.

„Akademik Paljetak je i jedan od najplodnijih hrvatskih književnika koji se okusio u gotovo svim književnim žanrovima. Golem je njegov doprinos i u prevoditeljskoj književnosti s mnogih jezika“.

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Dražen Barbarić je istaknuo kako je Fakultet ponosan što ima priliku organizirati ovaj Simpozij te da je iznimna čast ugostiti akademika Paljetka uz kojega su brojne generacije intelektualno i duhovno stasavale i odrastale.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić otvorio je Simpozij.

Prigodne pozdrave na otvaranju Simpozija održali su i predsjednik HAZU-a BiH akademik Mladen Bevanda, predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović-Salopek, a voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović pročitao je pozdrave onih koji nisu mogli doći, a to su predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Na Fakultetu je predstavljena i pjesničko-grafička mapa Hommage Tonku Maroeviću, u izadnju Zbirke Biškupić, koju je akademik Luko Paljetak u suradnji s eminentnim hrvatskim likovnim umjetnicima napravio 2020. povodom smrti prijatelja, teoretičara i likovnog kritičara, akademika Tonka Maroevića.

U suradnji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača i Sveučilišta u Mostaru u Galeriji kraljice Katarine otvorena je izložba „Luko Paljetak: Retrospektiva“, Izložba prati Paljetkov likovni izričaj od školskih klupa do recentnih radova iz 2023., a otvorena je do 11. studenog.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA