30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSutra se otvaraju unutrašnji prostori kafića, objavljene mjere kojih će se ugostitelji...

Sutra se otvaraju unutrašnji prostori kafića, objavljene mjere kojih će se ugostitelji morati pridržavati

Od sutra je dopušten rad ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorima. Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas objavio je danas preporuke za sprečavanje širenje zaraze, odnosno virusa COVID – 19, a kojih će se ugostitelji morati pridržavati. Broj posjetitelja se ograničava tako da na svakog gosta otpada 4 m2 prostora, propisano je i održavanje razmaka između gostiju, ali i između gostiju i zaposlenika, zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, gosti će se moći posluživati isključivo za stolovima sa sjedećim mjestima, dok stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena.

U preporukama HZJZ-a se navodi kako je radi sprečavanja širenje infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

“Broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta bude omogućeno 4 m2 prostora. Obavijest o maksimalnom broju posjetitelja unutar zatvorenog dijela prostora mora biti jasno istaknuta na ulazu u objekt. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metra između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metara”, navedeno je u preporukama u kojim se ističe da svim stalno na raspolaganju treba biti dezinfekcijsko sredstvo koji će periodično, a svakako prije usluživanja gostiju dezinficirati ruke.

“Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama. Nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno je prebrisati dezinficijensom stol, odnosno ukloniti stolnjake. Zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju. Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena”, stoji u preporukama u kojima je navedeno da osoblje treba u jutarnjim satima, a prije dolaska na posao izmjeriti temperaturu, te se ako ona prelazi 37,2 stupnja Celzijeva ili imaju bilo kakve druge znakove bolesti trebaju javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne jave liječniku obiteljske medicine.

Kad su pak u pitanju maske preporukama je propisano je obvezno nošenje maski za zaposlenike, a gosti u zatvorenim prostorima moraju nositi maske pri dolasku i odlasku iz prostora te pri odlasku na toalet, odnosno maske gosti moraju nositi ako ne stoje na svojim stolovima. Navedeno je i kako se osim medicinskim maski mogu nositi i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60 stupnjeva Celzijevih i ponovno koriste.

“Na ulazu u objekt treba posjetiteljima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača”, navodi se po pitanju čišćenja i dezinfekcije prostora.

U preporukama se navodi da je prostore potrebno redovito prozračivati te da oni trebaju održati otvorenima dok su vremenski uvjeti povoljni, a u hladnijem dijelu godine i onim danima s lošijim vremenskim uvjetima prostori se trebaju prozračivati otvaranjem prostora svakih 15 minuta.

Općenita je preporuka HZJZ-a za unutarnje prostore prozračivanjem otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava.

“Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica”, stoji u preporukama.

Preporuku HZJZ-a možete pročitati ovdje.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA