29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleČak tri stabla s područja županije u konkurenciji za Hrvatsko stablo 2021.

Čak tri stabla s područja županije u konkurenciji za Hrvatsko stablo 2021.

Ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2021. godine započinje 1. rujna 2021. godine otvaranjem javnog glasovanja za izbor pobjednika natjecanja. Za titulu Hrvatskog stabla 2021. godine natjecat će se 13 kandidata, a samo jedan će imati priliku predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2022. godine.

Ovogodišnji kandidati su:
1. Bricin hrast (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Parka prirode Lonjsko polje;
2. Prijatelj (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) s otoka Krka;
3. Stoljetni div u srcu Slavonije (mamutovac – Sequoia gigantea) iz Slatine;
4. Posljednja dama podgoračkog perivoja (javorolisna platana – Platanus x acerifolia) iz Podgorača;
5. Kapelica (golema tuja – Thuja plicata) iz Arboretuma Opeka;
6. Čempres Ruđera Boškovića (obični čempres – Cupressus sempervirens) iz Mlina;
7. Konavoski platan u Pridvorju (platana – Platanus sp.) iz Pridvorja;
8. Papučki stari hrast (hrast kitnjak – Quercus petraea) iz Parka prirode Papuk;
9. Majkovski gorostasni dub (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) iz Majkova;
10. Brijunska stara maslina (maslina – Olea europaea) iz Nacionalnog parka Brijuni;
11. Stara majka (velelisna lipa – Tilia platyphyllos) iz Općine Lokve;
12. Vječni bagrem (bagrem – Robinia pseudoacacia) iz Pačetina;
13. Čuvar samostanskog hlada – čempres u vrtu hvarskog franjevačkog samostana (čempres – Cupressus sempervirens var. horizontalis) s otoka Hvara.

Glasovanje za Hrvatsko stablo 2021. godine započinje 01. rujna 2021. godine i trajat će do 30. rujna 2021. godine. Glasovati se može za jednog kandidata putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine (Tree of the year) u ime Republike Hrvatske nominirat će pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine na natjecanje za Europsko stablo 2022. godine. Natjecanje Stablo godine, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini, iz godine u godinu poprima sve veće razmjere što se tiče broja sudionika ali i glasača. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine simbolično se proglašava ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka svake godine. Ceremonija proglašenja tradicionalno se održava svake godine u Bruxellesu.

Upute za glasovanje:

Glasovanju se može pristupiti direktno putem poveznice i službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije

Dozvoljeno je glasovati samo za jednog kandidata po izboru, potvrdom klika na internetskoj stranici te samo jednom s istog računala, prijenosnog računala ili mobilnog uređaja.

Glasovanje traje od 01. rujna 2021. godine u 00:00 h do 30. rujna 2021. godine do 00:00 h.

Od 27. rujna 2021. godine do datuma proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine 15. listopada rezultati glasovanja neće biti vidljivi.
Po završetku glasovanja i obradi pristiglih podataka, svečano će se proglasiti pobjednik natjecanja putem online platforme.

Cilj natjecanja Stablo godine (Tree of the year) je promocija bioraznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europe. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini ljudi koji o njima skrbe, a koja iziskuju našu brigu i zaštitu u budućnosti. Temelj ovog natjecanja je priča o samom stablu kojom se prikazuje važnost stabala za lokalnu zajednicu i njihova povezanost sa stanovnicima toga kraja. Svrha je u konačnici podići svijest javnosti o potrebi očuvanja stabala kao vrijednog prirodnog resursa važnog za život čovjeka, a posebice zbog sve izraženijih klimatskih promjena.

Ponosni smo što je upravo Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s projektnim partnerima Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. te Hrvatskim agrometeorološkim društvom, nositelj predmetnog natjecanja te dio promocije prirodne baštine Republike Hrvatske u Europi.

Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u proces javnog glasovanja za izbor pobjednika predmetnog natjecanja te promociji natjecanja, a sve kako bismo zajednički doprinijeli zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti, a posebice onih zaštićenih, najvrijednijim resursom s kojim Republika Hrvatska raspolaže.
Svim finalistima natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine želimo puno uspjeha!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA