25.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKUĆE S POGLEDOM: što se gradi na Nuncijati tik do magistrale?

KUĆE S POGLEDOM: što se gradi na Nuncijati tik do magistrale?

Stanovnici Nuncijate već tjednima se svako jutro bude u 7 i 30 zvukovima pikamera s obližnjeg gradilišta, koji uz kratke pauze prestaje tek u kasnim popodnevnim satima. A što se to tako hitno i brzo gradi uz samu Magistralu? Zašto privatna tvrtka samostalno gradi javnu cestu? Hoće li uz zgrade, zbog koje im je cesta nužna, izgraditi i dovoljan broj parkirališnih mjesta? Zanimalo je to naše čitatelje, a odgovore smo potražili u gradskoj upravi.

Što se gradi?

-Gradi se nerazvrstana cesta (od k.č.br. 184/3 preko k.č.br 178/1, 180/1, 163/1 i 161/1 sve k.o. Gruž sa priključkom na k.č.br. 1290 k.o. Gruž državnu cestu D 8), koja je dobila potvrdu glavnog projekta, odnosno građevinsku dozvolu 28. prosinca 2015. u skladu s važećim prostornim planom po kojem je planirana, odgovor je na jedno od naših pitanja.

Zašto javnu cestu gradi investitor?

-Zakonom  o prostornom uređenju i Zakonom o komunalnom gospodarstvu je dana mogućnost lokalnoj samoupravi da privatni investitor ima mogućnost da izgradi  nerazvrstanu cestu koja predstavlja komunalnu infrastrukturu te da je potom preda u vlasništvo Gradu Dubrovniku. U konkretnom slučaju, Grad Dubrovnik je sukladno odluci Gradskog vijeća zaključio ugovor s privatnim investitorom. Izgradnja navedene dvotračne ceste omogućit će kvalitetan pristup postojećem naselju, a istovremeno će služiti investitoru kao pristupna cesta. Također, nakon završetka izgradnje, navedena cesta s cjelokupnom  infrastruktura biti će predana u vlasništvo Grada Dubrovnika. Napominjemo da se postojećim zgradama ispod magistrale pristupa putem koji je u privatnom vlasništvu i nije predviđena GUP-om. Također, priključak na državnu cestu D8 nije u skladu za zakonima i propisima, te isti nije siguran i pregledan, odgovaraju iz gradske uprave.

Koliko košta izgradnja ceste i hoće li to u konačnici ipak platiti Grad?

-Ugovorne strane: Grad Dubrovnik kao naručitelj, Texo gradnja d.o.o. kao izvođač i Dubrovnik gradnja d.o.o. kao osiguravatelj sredstava ugovorili su da se troškovi investicije vraćaju investitoru u vidu obračunatog komunalnog doprinosa, a ostatak troškova snosi osiguravatelj sredstava. Vrijednost predmetnih radova je 2.518.464,80 kn neto. Osiguravatelju sredstava priznat će se troškovi koje plaća na temelju ugovora u visini stvarnih troškova gradnje, a najviše do visine obračunatog komunalnog doprinosa, a koji se odnosi na gradnju stambene građevine.

Što će se graditi, osim ceste?

-Investitoru, društvu Dubrovnik gradnja d.o.o. izdane su 18. srpnja 2019. građevinske dozvole za gradnju srednjih dvojnih stambenih građevina (lamele A i lamele B) na novoformiranim građevnim česticama 178/1 i 178/5 sve k.o. Gruž (s.i.) odnosno k.č.br. 204/1 i 204/4 sve k.o. Dubrovnik (n.i.) . 

Planirane  stambene građevine su etažnosti Po+S+P+2+Pk s visinom 13,27 m. U potpuno ukopanim podrumskim etažama lamele A i B planirano je smjestiti sveukupno 25 parkirališnih mjesta dok se na ostalim etažama planira smjestiti sveukupno 12 stambenih jedinica.

Jedno parkirno mjesto osigurano je po odluci o plaćanju naknade za nedostajuća parkirana mjesta odnosno sukladno čl. 72 Plana . Investitor je uplatio naknadu za jedno nedostajuće parkirališno mjesto.

Tko stoji iza tvrtke Dubrovnik gradnja?

Ovaj podatak javno je dostupan u Sudskom registru. Tvrtka Dubrovnik gradnja, društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu, ugostiteljstvo i poslovanje nekretninama ima sjedište u Zagrebu, a kao temeljni osnivač i odgovorna osoba navodi se Frederic Charles Hanrez, belgijski biznismen široj dubrovačkoj javnosti poznat kao čovjek koji stoji iza muzeja ratne fotografije War Photo Limited. Ujedno i odgovorna osoba tvrtke Kaše 88, koja je kupila poslovni prostor na Pločama od Gravose, bivše Dubrovkinje, u kojoj se nalazi prodavaonica Konzuma, ali i odgovorna osoba tvrtke Citron d.o.o, koja je registrirana za turizam i usluge.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA