11.8 C
Dubrovnik
Subota, 3 prosinca, 2022
NaslovnicaLifestyleSORKOČEVIĆEV LJETNIKOVAC U LAPADU: vila na vodi za razonodu i umjetnost izgrađena...

SORKOČEVIĆEV LJETNIKOVAC U LAPADU: vila na vodi za razonodu i umjetnost izgrađena prije 500 godina

Institut za povijest umjetnosti, Zagreb i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku organiziraju u petak, 30. rujna 2022., u 19 sati u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku/Ljetnikovcu Sorkočević, Lapadska obala 4, predstavljanje knjige Nade Grujić, Dubrovačka ladanjska arhitektura (Zagreb, Institut za povijest umjetnosti, 2021.).

O knjizi će govoriti dr. sc. Joško Belamarić, a nazočnima će se obratiti i urednik knjige, dr. sc. Danko Zelić, te autorica, prof. dr. sc. Nada Grujić.

Sljedećeg dana, 1. listopada će se u Ljetnikovcu od 10 do 13 upriličiti predavanja i obilazak ljetnikovca povodom 500 godina njegova postojanja.

O kakvom ladanjskom zdanju je riječ, pročitajte u nastavku:

Ljetnikovac Petra Sorkočevića u Lapadu je gotičko-renesansni ljetnikovac, odnosno vila na dubrovačkom predjelu Lapad.

Najbolje je očuvan od pet ljetnikovaca roda Sorkočević. Dao ga je izgraditi Petar Sorkočević 1521. godine, a pripada najčešćem tipu dubrovačkih ljetnikovaca, to je ljetnikovac »na vodi«.

Osim jednokatne stambene zgrade o koju je oslonjena terasa s orsanom (pristaništem za čamce), ovaj ladanjski posjed čine vrtovi te kapelica. Ljetnikovac je građen od hrapavoga kamena, a ograđen je zidom na kojem su šiljci za koje se pretpostavlja da su imali samo ukrasnu ulogu, a ne obrambenu.

Prizemlje ljetnikovca građeno je u renesansnome stilu dok se kat odlikuje gotičkim stilom. Renesansno je prizemlje najraskošniji dio cijeloga sklopa – obuhvaća prozračni trijem koji se proteže uzduž kuće i jednim dijelom terase i koji drže stupovi s korintskim kapitelima.

Na stupovima se uzdiže šest polukružnih lukova. Tu je i česma, slična onoj u dvorištu Kneževa dvora. Na ulazu u prizemlje nalaze se renesansna vrata s reljefnim Sorgovim grbom i Kristovim riječima iz Matejeva evanđenja kojima se zaziva mir u kući: »PAX HUIC DOMUM«.

Prvi kat s monoforama i triforama u stilu je tipične cvjetne gotike. Na njega se veže terasa popločana lakim južnoitalskim kamenom.

Prednji niži perivoj najreprezentativniji je dio perivoja. Tu se nalazi velik ribnjak obrubljen zidanom obalom i spojen tijesnim kanalom s morem kroz koji su slobodno ulazile i izlazile ribe.

Ribnjak koji zauzima središnji dio vrta svjedoči da je riječ o rezidencijalnom ljetnikovcu. Ljetnikovac je bio namijenjen odmoru i razonodi, ali su se ondje održavali plesovi, kazališne predstave i književne večeri.

Nada Grujić: Ladanjska arhitektura dubrovačkog područja, Zagreb, 1991. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA