Da se u malom obiteljskom podrumu u Šipčinama, u svega 20-ak kvadrata, može napraviti vrhunsko vino, gotovo je nevjerojatno. No naš sugarađanin Cvijeto Stjepović, po struci električar, a po zanimanju vođa posade u marini Slano, već je dokazao i više puta potvrdio da je i to moguće, naravno uz veliki trud i ljubav i podršku obitelji.
Na 34. Međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatina 2024., koja se ove godine održala na Malom Lošinju, Cvijetov gruški pošip proglašen je šampionom otvorenih vina, a to je Cvijetova druga šampionska titula u posljednje četiri godine. Osim toga njegov je rose Lucia dobio srebrnu diplomu.
-Moj je otac 70-ih godina napravio ovaj mali podrum – vinariju u sklopu kuće, gdje je pravio vino, a mi smo mu pomagali, kao što i meni sad pomažu moji sinovi. On je uglavnom pravio crno vino, koje meni nije baš odgovaralo. Kad sam ja preuzeo, prebacio sam se na bijelo vino, govori mi Cvijeto, koji podrijetlo vuče iz Dubravice i s Kalamote, ali grožđe u njegov podrum dolazi s Pelješca i s Korčule.
– Grožđe za pošip dolazi iz Smokvice, iz vinograda mog prijatelja Frana Tomašića, koji mi svake godine probere i isporuči hladnjačom freško ubrano grožđe. Grožđe za plavac i rose stiže s Pelješca iz vinograda na lokaciji Dančanje. Kako preferiram bijela vina, odnosno pošip, tako se oko njega najviše potrudim i najviše ga i proizvedemo oko 480 litara, crnog vina napravim oko 150 litara, a rosea oko 100 litara, objašnjava mi Cvijeto i pokazuje fotografije vinograda, ali i svih faza proizvodnje.
Zanimljivo je kako je Cvijetov rose Lucia lani na Sabatini dobio brončanu, ove godine srebrenu, a on se nada da će sljedeće i zlatnu medalju.
-Rose mi je bio izazov. To je vino koje se pravi od plavca, no tehnologija je drugačija od one kojom se pravi crno vino. A naša Lucia dobila je ime po jednoj, sad već četverogodišnjoj djevojčici, koja se rodila upravo dok smo njen djed i ja u ovom podrumu prvi put pravili rose. Moj prijatelj, suprug od rodice, pomagao mi je u podrumu i onda nas je iznenada prekinuo telefonski pozivi i sretna vijest o rođenju djeteta. Tako je naš rose dobio ime, koje ponosno nosi.
Sad ćemo vam kratko kroz slike i Cvijetov opis pokazati kako se pravi šampionski pošip. Kad grožđe stigne lijepo ohlađeno s Korčule u Šipčine, prvo se stavlja u muljaču.
Pa potom izmuljano grožđe ide u badanj.
Iz badnja ide u presu,koja izvuče čisti sok.
-Potom se radi hladna stabilizacija mošta, snižava se temperatura soka. Nisam u mogućnosti sniziti temperaturu ispod 10 stupnjeva, ali poželjno je da se snizi i do nule. U tom procesu sve nečistoće, talog iz grožđa, ostanu na dnu, a čisti, bistri sok se prelije u veliku bačvu od 80 litara. Sistemom hlađenja kontrolira se fermentacija. Vino vri na 5-6 stupnjeva oko mjesec dana. Onda se stabilizira i pretače. Tako se opet se iz vina skida grubi talog. Za proizvodnju vina iznimno je važan odabir kvasaca. Našao sam jedan recept, koji nije tajna, ali meni odgovara i evo četiri godine za redom daje pobjedničko vino, dva puta je bilo šampionsko, a kad nije, osvojilo je dvije zlatne medalje, kaže Cvijeto i dodaje kako mu u proizvodnji pomaže brat, sinovi, prijatelji, ali i supruga. No za vrhunski pošip važana je kontrola procesa vrenja, pa tako Cvijeto tijekom rujna i listopada svaki dan započinje u podrumu kušanjem vina i intervencijom, ukoliko primijeti da nešto nije kako treba.
Prvi se put na Sabatinu prijavio 2021., na nagovor prijatelja, a kad se ona održavala u Cavtatu. Tad je osvojio šampionsku titulu za pošip. Iza toga 2022. i 2023. pošip je osvojio zlato, a 2024. opet šampionski pehar. Njegov rose Lucia lani je debitirao s broncom, a ove godine se potvrdio srebrom.
Treba napomenuti da je Cvijetovo vino otvorenog tipa, što znači da se ne prodaje, nego je namijenjeno isključivo za obitelj i prijatelje, koji će svakako u nadolazećem blagdanskom vremenu uživati u dobroj kapljici iz podruma u Šipčinama.
“Cvijeto tijekom rujna i listopada svaki dan započinje u podrumu kušanjem vina.”
Svake jeseni Cvijeto alkoholičar.
Vobra ljukra