27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPredstavljen je novi sustav e-propusnica, evo što se sve mijenja

Predstavljen je novi sustav e-propusnica, evo što se sve mijenja

Ministar uprave Ivan Malenica na konferenciji za novinare u Vladi predstavio je uslugu e-Propusnica. Cilj te usluge je omogućit jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave. Omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije. Projekt je nastao u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite, donosi Telegram.hr.

“Građanima su se do sada izdavale fizičke propusnice. Od danas će se moći zatražiti digitalne propusnice. Treba naglasiti da se ne radi o nikakvoj aplikaciji, nego o usluzi nastaloj u u sklopu Centra dijeljenih usluga. Sustav je namijenjen pravnim osobama, liječnicima i ovlaštenim osobama u stožerima civilne zaštite. Cilj sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime se smanjuje mogućnost zlouporabe”, kazao je Malenica.

U sustav e-propusnica se prijavljuje preko sustava e-Građani. Izdaju ih poslodavci za svoje zaposlenike, liječnici za svoje pacijente, te nadležni stožeri civilne zaštite građanima. Sve podatke o osobama na koje se propusnice odnose morat će upisivati u aplikaciju, pa će tim podacima raspolagati državna tijela. Propusnice će u roku od najviše sat vremena biti dostupne za kontrolu službama na terenu, kazao je ministar.

“Izdane propusnice će se dostavljati elektronskim putem, ali može se i isprintati. Propusnice se mogu koristiti i na mobitelima”, kazao je Malenica. “Propusnice će sadržavati QR kod, koji će policajci na terenu moći očitati s mobitela. Novinarima je ministar obećao da će više detalja o sustavu biti objavljeno na prezentacijama. “Sustav će biti pokrenut danas. Mislim da će to biti nakon presice Nacionalnog stožera civilne zaštite”, kazao je Malenica.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA