29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaPredavanje Mirze Hebiba povodom Godine Statuta i Noći knjige

Predavanje Mirze Hebiba povodom Godine Statuta i Noći knjige

U okviru  jedanaeste Noći knjige, koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) na opću temu Knjiga kao prostor slobode, te obilježavanja Godine Dubrovačkog statuta, u petak, 22. travnja s početkom u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici, Mirza Hebib, magistar prava i viši asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu, održat će  javno znanstveno-popularno predavanje o konceptu slobode kao pravne vrijednosti Dubrovačkog statuta (Liber Statutorum civitatis Ragusii) iz 1272. godine. 

Općepoznato je kako je konstantna težnja i istinska borba za očuvanje političke slobode, u pravilu pod zaštitom snažnijih država, predstavljala jedan od temelja razvoja dubrovačke komune, kasnije Republike. Na taj politički ideal podsjeća zapis na tvrđavi Lovrijenac – Non bene pro toto libertas venditur auro. Ipak, osim što je politički ideal, sloboda predstavlja važan pravni koncept, koji garantira pojedincu metafizičko izražavanje slobodne volje, što je izrazito značajno u procesu uređenja međuljudskih odnosa, odnosno određivanja oblika i sadržaja pravâ.

Imajući u vidu prigodno obilježavanje 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta, kao temeljnog pravnog akta dubrovačkog pravnog poretka, u fokusu predavanja bit će poredak i značaj Statuta, te sloboda kao pravni koncept. Na kraju, predavač će ukazati na činjenicu kako je Statut izgradnjom čvrstog i stabilnog pravnog sustava, opet dovoljno elastičnog za izazove koje je pred njega stavljalo vrijeme, postavio temelje društvenog i gospodarskog razvoja, odnosno svega onoga što je Dubrovnik ostvario kroz svoju slavnu povijest.

 O predavaču: 

Mirza Hebib je viši asistent na kolegijima znanstvene oblasti rimsko pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Dubrovniku, a zvanje magistra prava summa cum laude stekao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 2017. godine. Od 2018. godine je upisan na doktorski studij iz pravne povijesti i trenutno je u fazi izrade doktorske disertacije pod nazivom Plodouživanje (ususfructus): primjena rimskog koncepta u dubrovačkom pravu

Od rujna 2021. godine pohađa specijalistički program iz rimskog prava pri Institutu za rimsko pravo i prava Istočnog Mediterana Sveučilišta La Sapienza u Rimu. Znanje i vještine usavršavao je i kroz studijske boravke na Sveučilištu u Ljubljani i Sveučilištu Roehampton u Londonu. Kao student je aktivno participirao u radu ELSA-e (European Law Students’ Association), najveće europske udruge studenata prava i mladih pravnika. Obavljao je dužnosti predsjednika lokalne i nacionalne grupe – ELSA Sarajevo i ELSA Bosna i Hercegovina, gdje je u okviru trogodišnjeg angažmana realizirao veći broj međunarodnih projekata, uključujući osnivanje i realizaciju dvije ljetne pravne škole u Sarajevu, jedne pravne klinike i jednog pravnog seminara realiziranog u Dubrovniku.

Kao istraživač je uključen u nekoliko znanstvenih i stručnih projekata, objavio je nekoliko znanstvenih radova iz rimskog i komparativnog privatnog prava te veći broj prikaza, komentara i drugih znanstveno-popularnih priloga. Sudjelovao je u većem broju konferencija, znanstvenih skupova i seminara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA