30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPOTPISANI UGOVORI Županija s 1.7 milijuna kuna sufinancira troškove stanovanja i edukacije...

POTPISANI UGOVORI Županija s 1.7 milijuna kuna sufinancira troškove stanovanja i edukacije zdravstvenih djelatnika

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je danas, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, s ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene radnike. Vrijednost ugovora iznosi 1,7 milijuna kuna, a sredstva su namijenjena za sufinanciranje troškova života i edukacije zdravstvenih djelatnika.


„Zahvaljujem svim ravnateljima i njihovim djelatnicima na svemu što su učinili tijekom borbe protiv koronavirusa. Možemo sa zadovoljstvom konstatirati da smo ovu fazu bitke protiv virusa dobili, međutim budući da je virus još uvijek među nama, svjesni smo da moramo biti odgovorni i dalje. To vrijedi za zdravstvene ustanove, ali i za naša sugrađane kojima zahvaljujem na odgovornom ponašanju jer bez ne bi imali ove rezultate. Ne možemo zaboraviti niti Vladu Republike Hrvatske, kao ni Nacionalni stožer civilne zaštite, koji su odlično vodili ovu bitku. Mislim da smo u samom svjetskom vrhu po uspješnosti. Sad je sportska disciplina obarati se na Stožer i na Vladu. Mi Hrvati smo uljuđena nacija, ali uspjeh ne opraštamo” kazao je uvodno župan Nikola Dobroslavić, a potom se osvrnuo na sve što je Županija dosad napravila kako bi se podigla razina zdravstvene zaštite.

“Dodijela ovih sredstava na tragu je naših nastojanja da zdravstvenim ustanovama osiguramo što bolje uvjete rada. Ne znamo kako će se puniti ovogodišnji Proračun, ali smo i u njemu osigurali sredstva za zdravstvo i to u većem iznosu nego što smo to činili proteklih godina. Zdravstvo nam je važno i te ćemo obaveze staviti ispred drugih. Ove godine osigurali smo za tu svrhu 16.5 milijuna kuna. Međutim, iznad tih sredstava, izdvojili smo dodatnih dva milijuna kuna za interventne potrebe svih naših zdravstvenih ustanova, a osigurali smo i 2.5 milijuna kuna za nabavku uređaja za OB Dubrovnik, kao i 200 tisuća kuna za Dom zdravlja u Korčuli. Dodijelili smo i sredstava za nabavu vozila hitne medicine kao i za sanitetski prijevoz. Dva vozila smo već potvrdili, jedno za Dom zdravlja Korčulu, odnosno Orebić i drugo za Zavod za hitnu medicinu. Imamo i europske projekte koje koriste zdravstvene ustanove. Jedan manji za primarnu zdravstvenu zaštitu na otocima vrijedan oko 4 milijuna kuna. Tu je i projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u OB Dubrovnik s 25 milijuna kuna i Dnevna bolnica u Metkoviću s 50 milijuna kuna. Svi ti projekti idu i razvijat će se u najvećoj mjeri u ovoj godini” kazao je župan.

“Današnje potpisivanje ugovora rezultat je naših prošlogodišnjih razgovora o načinu pomoći zdravstvenim ustanovama koji se susreću s problemom nedostatka kadra. Jedan dio zdravstvenih radnika otišao je u kliničke bolničke centre, a manji dio u inozemstvo. U Proračunu smo odredili 1.7 milijuna kuna za ove ugovore kojima s jedne strane sufinanciramo troškove stanovanja zdravstvenih radnika, a u većinu ustanova, poglavito onima primarne zdravstvene zaštite sufinanciranje specijalizacije. Ove godine povećali smo broj stipendija za zdravstvo, a osigurali smo i jedna novi razred u Medicinskoj školi. Ovim mjerama želimo zdravstvenim ustanovama osigurati uvjete za normalan rad. Zdravstvo nam je kvalitetno, naši liječnici, sestre i tehničari su predani. Hvala im na tome. Podupirat ćemo ih i dalje” zaključio je Dobroslavić.

Općoj bolnici Dubrovnik dodijeljeno je 480 tisuća kuna za sufinanciranja stanarina za zdravstvene radnike, a ugovor je potpisao ravnatelj Mario Bekić. Ravnatelj zavoda za Hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić potpisao je ugovor kojim je ovoj ustanovi dodijeljeno 192 tisuće kuna za sufinanciranje stanarina djelatnika. Domu zdravlja Dubrovniku dodijeljeno je 170 tisuća kuna za sufinanciranje specijalizacije djelatnika, a ugovor je potpisao ravnatelj Branko Bazdan. Domu zdravlja Metković dodijeljeno je 170 tisuća kuna za sufinanciranje troškova nastalih specijalističkim usavršavanjem djelatnika, a ugovor je potpisao ravnatelj Mihovil Štimac. Sebastijan Fabris, ravnatelj Doma zdravlja Korčula, potpisao je ugovor kojim je ovoj ustanovi dodijeljeno 170 tisuća kuna, a za sufinanciranje specijalizacije i stanarine liječnika kai i edukacije zdravstvenih djelatnika. Domu zdravlja dr. Ante Franulović iz Vela Luke dodijeljeno je 170 tisuća kuna, sredstva su namijenjena za sufinanciranje specijalizacije za zdravstvenog djelatnika, a ugovor je potpisao ravnatelj Marin Barčot. Domu zdravlja Ploče dodijeljeno je 170 tisuća kuna, a sredstva su namijenjena za sufinanciranje troškova stanovanja zdravstvenim radnicima, poticanje deficitarnih kadrova te financiranje edukacije zdravstvenih radnika. Ugovor je potpisao ravnatelj Vinko Matić. Posljednjim ugovorom Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dodijeljeno je 192 tisuće kuna, a sredstva su namijenjena za sufinanciranje specijalizacije iz epidemiologije, a ugovor je potpisao ravnatelj Mato Lakić.

U ime ravnatelja ustanova kojima su dodijeljena sredstva prisutnima se obratio ravnatelj OB Dubrovnik, Mario Bekić.

„Jučer smo skromno obilježili Dan sestrinstva i ovom prilikom čestita svim medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan te im zahvaljujem na iskazanoj nesebičnosti u borbi protiv koronavirusa. Tijekom pandemije svi sudionici zdravstvenog sustava Republike Hrvatske dali su nemjerljivi doprinos kako bi imali današnje odlične rezultate. To ne bi bilo moguće bez educiranih, požrtvovnih i zadovoljnih zdravstvenih radnika. Konačno se o njima počelo voditi računa. Današnje potpisivanje ugovor je još jedan iskaz zalaganja sustava za poboljšanje zdravstva. Zahvaljujem županu Dobroslavić, kao svim u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji koju su i vremenu prije koronavirusa pomagali kako bi se status svih zdravstvenih djelatnika poboljšao. Ovi ugovori su kruna tih napora. Ovim će svi naši sugrađani dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Zahvaljujem vam, župane Dobroslaviću, u ime svih zdravstvenih djelatnika kao i svih ravnatelja ustanova na području županije“ zaključio je ravnatelj Bekić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA