7.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 1 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiPopisalo se preko pola milijuna ljudi, pojavili su se i lažni popisivači,...

Popisalo se preko pola milijuna ljudi, pojavili su se i lažni popisivači, evo na što trebate obratiti pažnju

U manje od tjedan dana samopopisalo se preko pola milijuna ljudi, javlja Index.hr.

Tijekom dana trebali bi biti objavljeni novi podaci, ali već do jučer, dokad imamo zadnje službene podatke, popisalo se 546.000 građana.

Daleko najviše ljudi popisalo se u Zagrebu – 172.378. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 52.857 samopopisanih. Najmanje ih je u Ličko-senjskoj – 3473, dok se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji popisalo njih 14.071.

Samopopisivanje, podsjetimo, traje još ovaj tjedan.

“U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara”, stoji u obavijesti.

Ono na što treba posebno pripaziti su lažni popisivači.

Naime, popisivači će tek u ponedjeljak 27. rujna početi popisivati stanovništvo pa je Ivana Sopta iz Državnoga zavoda za statistiku u nedjelju pozvala građane na oprez zbog pojave lažnih popisivača, podsjetivši da do 26. rujna traje prva faza popisa – samopopisivanje na portalu e-Građani.

Sopta je sinoć u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije (HRT) istaknula da je Državni zavod za statistiku (DZS) obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) o pojavi lažnih popisivača. Naime, prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba je zbog dvije prevarantice ostala bez novca i nakita, a Sopta je rekla da je bilo još nekoliko takvih pokušaja.

Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić