12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaDupromoPolaznici su oduševljeni programom Centra za jezike Sveučilišta u Dubrovniku: brzo učimo...

Polaznici su oduševljeni programom Centra za jezike Sveučilišta u Dubrovniku: brzo učimo uz odlične profesore!

I ove jeseni Centar za jezike Sveučilišta u Dubrovniku organizira programe učenja stranih jezika za sve sugrađane.

Sve programe moguće je upisati na više jezičnih razina, od početne do napredne razine. Kao i prošle godine u ponudi su programi učenja engleskog, ruskog, španjolskog i talijanskog jezika, kao i program Croatian for foreigners koji je namijenjen polaznicima kojima hrvatski nije materinji jezik, a voljeli bi ovladati temeljima hrvatskog jezika.

Prošlogodišnji polaznici, nakon uspješno završenog tečaja, istaknuli su kako su na tečaju ovladali osnovama hrvatskog jezika što im je pružilo sigurnost u sporazumijevanju s lokalnim stanovnicima i/ili članovima svoje obitelji, a ujedno im je omogućilo veće razumijevanje u čitanju i slušanju.

Novost u ponudi su programi učenja njemačkog i portugalskog jezika.

Zašto učiti njemački?

Hrvatska je na austrijskom i njemačkom tržištu već dugi niz godina prepoznata kao destinacija kvalitetne turističke ponude. Gosti iz njemačkog govornog područja izuzetno cijene autohtonost naše ponude, vrlo rado putuju, kako tijekom ljetne sezone, tako i izvan sezone, borave u hotelima, privatnom smještaju, te vrlo često i u kampovima.  U tome kontekstu poznavanje njemačkog jezika predstavlja značajnu prednost pri zapošljavanju i profesionalnom napredovanju te doprinosi kvaliteti naših usluga u sektoru turizma. Osim toga, poznavanje njemačkog jezika otvara mogućnost lakšeg sporazumijavanja u zemljama njemačkog govornog područja koje možemo turistički posjetiti ili boraviti u njima u svrhu obrazovanja i profesionalnog usavršavanja.

Zašto učiti portugalski?

Iako se na prvi pogled tako ne čini jer je Portugal malena država, portugalskije jezik široko rasprostranjen. Govori ga više od 200 milijuna ljudi diljem Europe, Afrike, Amerike i Azije. Trenutno je peti jezik po brojnosti govornika u svijetu i službeni jezik u nekoliko država svijeta: Brazilu, Portugalu, Angoli, Mozambiku itd. Gospodarske veze s Portugalom jačaju pa je i poznavanje portugalskog sve važnije na tržištu rada. Portugalski je prekrasan jezik istaknute melodioznosti. Fado i bossa nova  samo su neki od razloga zašto učiti portugalski jezik. Osim upoznavanja sa zanimljivim kulturama, učeći portugalski upoznaje se i otkriva portugalska i brazilska kuhinja koje obiluju vrhunskim vinima i tradicionalnim jelima koja su poznate delicije.

Dojmovi polaznika prošlogodišnjih programa:

Ana Šutalo, polaznica programa talijanskog jezika

Pohađala sam tečaj talijanskog jezika u Centru za jezike Sveučilišta u Dubrovniku. Na to sam se odlučila zbog potrebe za znanjem talijanskog jezika u komunikaciji s ljudima na poslu, a i oduvijek sam htjela naučiti talijanski, samo do sada nisam imala priliku. Zasad sam stekla osnovno znanje talijanskog jezika, kojeg namjeravam nadograđivati upisom sljedeće razine. Tečaj jedne razine talijanskog jezika traje jedan semestar i odvija se u popodnevnim satima pa sam uspjela uskladiti tečaj i posao.

Grupe su male, nas je bilo 7-8, što je super za učenje jer smatram da se tako predavač može svima dovoljno posvetiti. Profesorica Marina Missoni Barišić je ispunila sva moja očekivanja. Trudi se da što više aktivno sudjelujemo na satu i razgovaramo na talijanskom. Najljepši dio učenja novog jezika je ostvarivanje novih poznanstava i to što je učenje istovremeno na neki način druženje.

Onima koji razmišljaju o upisu tečaja talijanskog jezika želim poručiti da neće požaliti ako ga upišu jer je profesorica jako stručna i pristupačna. Poznavanje još jednog dodatnog jezika može biti samo prednost.

Ivan Vulinović-Zlatan, polaznik programa ruskog jezika

Zbog čega ste odlučili pohađati tečajeve stranih jezika u Centru za jezike Sveučilišta u Dubrovniku? Koji tečaj ste pohađali?

Već neko vrijeme sam imao želju početi učiti ruski jezik, ali svi pokušaji učenja preko raznih platformi nisu bili uspješni. Kad sam naišao na Facebook oglas da se Centru za jezike Sveučilišta u Dubrovniku održavaju tečajevi stranih jezika, među njima i ruski, odlučio sam ga upisati. Na taj način sam si kvalitetno ispunio slobodno vrijeme u mjesecima prije početka turističke sezone.

Koje su prednosti pohađanja tečaja stranog jezika u Centru za jezike?

Prednosti pohađanja tečajeva stranih jezika u Centru za jezike su organizirana nastava i ritam obrade gradiva prilagođen brzini usvajanja sadržaja. Prednost je također i učionica kao prostor u kojem polaznici posvećuju vrijeme samo učenju, bez ometajućih faktora izvana. A da bi sve to funkcioniralo, iznimno je važan predavač. Tečaj ruskog jezika vodila je Anja Vlahov, mag. philol. hisp. et russ. koja, osim što je uspješno prenijela svoj entuzijazam i ljubav prema ruskom jeziku i kulturi, uvijek bila na raspolaganju za sva pitanja i pojašnjenja, čime je tečaj postao još više koristan i zanimljiv.

Jeste li, nakon dosad završenih stupnjeva, primijetili da vam se ovo ulaganje u sebe isplatilo?

U Centru za jezike Sveučilišta u Dubrovniku pohađao sam tečaj osnovne razine ruskog jezika i zadovoljan sam postignutim rezultatom. Naravno, jezik treba vježbati i van predavanja i koristiti ga kroz čitanje, pisanje, slušanje i govor ako je moguće jer se lako zaboravi. Svakako planiram nastaviti pohađati i buduće tečajeve.

Koliko tečaj traje, kolike su grupe, jeste li uspjeli uskladiti svakodnevne obveze i tečaj?

Tečaj je počeo u veljači i završio krajem travnja. Nastava je bila organizirana u popodnevnom terminu, dva puta tjedno po 3 školska sata. Grupa je brojila do 15 polaznika, optimalno za ugodan rad. Tada sam radio posao samo u jutarnjoj smjeni pa mi je bilo lako uskladiti obveze i tečaj.

Ivan Vulinović-Zlatan

Što je po vama najljepši dio usvajanja (novog) stranog jezika?

Najljepši dio usvajanja stranog jezika je upoznavanje s kulturom i posebnostima govornika tog jezika. Kada stojite u redu do blagajne u trgovini i čujete neku poznatu riječ ili frazu u razgovoru dvoje turista ispred vas ili ste već na razini da možete obaviti jednostavan razgovor na tom jeziku, to je odličan poticaj za napredovanje. Uspjeh uvijek dolazi kada se radi strpljivo i temeljito, a čestim korištenjem to znanje postaje i praktično upotrebljivo.

Zbog čega bi onima koji razmišljaju o proširenju svog znanja preporučili da upišu ove tečajeve jezika?

Ako smatrate da bi vam novi strani jezik poboljšao poslovne prilike, htjeli biste otputovati u državu gdje se taj jezik govori ili jednostavno želite gledati ili čitati sadržaj bez dodatnog prijevoda, pohađanje tečaja je svakako dobra odluka. Osim što ćete naučiti nešto novo, upoznat ćete druge ljude i s njima dijeliti svoja iskustva. Rad na vlastitim vještinama uvijek se isplati jer nikad ne znate koja vam se vrata na račun toga mogu otvoriti.

Više o programima i upisima klikom na tečajevi stranih jezika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA