23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPokret otoka: Reakcija ministarstva produbljuje sumnju u ostvarivanje "crnog scenarija" ograđivanja i...

Pokret otoka: Reakcija ministarstva produbljuje sumnju u ostvarivanje “crnog scenarija” ograđivanja i naplate plaža

Iz Pokreta otoka jutros su odgovorili Ministarstvu mora, pomorsta i infrastrukture. Tvrde da je jučerašnje priopćenje navedenog ministarstva dodatno produbljuje sumnje u ograđivanje i naplatu plaža diljem obale i otoka.

“Nakon jučerašnjeg priopćenja iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture, dodatno su se produbile naše sumnje da će se navodno jasnim, detaljnim i transparentnim propisima na kraju ostvariti „crni scenarij“ ograđivanja i naplate plaža diljem obale i otoka. Samim time, one će gotovo sigurno postati nedostupne za javnost. Tekst iz Ministarstva je općenit i nije dao prave odgovore na sporne članke Zakona koje smo izdvojili u našem reagiranju, a koji se tiču budućnosti upravljanja morskim plažama.

“Podsjećamo da smo Ministarstvu dostavili dokument s 25 primjedbi, prijedloga i obrazloženja u kojima smo detaljno specificirali koje članke i stavke prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama je potrebno doraditi kako bismo izbjegli negativne posljedice koje bi isti mogli prouzrokovati. Ovim putem još jednom javno pozivamo Ministarstvo na čelu s ministrom Olegom Butkovićem i državnim tajnikom Josipom Bilaverom, da nam službeno odgovore na poslane primjedbe kako bismo se mi i zainteresirana javnost uvjerili da će novi Zakon osigurati javno korištenje morskih plaža te transparentnije i učinkovitije upravljanje pomorskim dobrom.

Otvoreno pismo s glavnim primjedbama poslane su i premijeru Andreju Plenkoviću kako bismo ga upoznali s činjenicom da se novim Zakonom ugrožava, između ostalog, interes hrvatskih građana i, na kraju krajeva, ograničava kretanje na javnom dobru.

Sporni članci

Kako bismo zainteresiranu javnost informirali o spornim člancima na koje se referiramo iste ponovno prenosimo u cijelosti:

Članak 11.

(1) Na dijelu pomorskog dobra, sukladno ovom Zakonu, opća upotreba pomorskog dobra se može ograničiti, a iznimno isključiti na određeno vrijeme temeljem koncesije, odobrenja za posebnu upotrebu, davanjem prava na privremeno korištenje pomorskog dobra te davanjem luke otvorene za javni promet na upravljanje lučkoj upravi.

(2) Ograničenjem opće upotrebe pomorskog dobra smatra se ograđivanje ili drugo onemogućavanje pristupa dijelu pomorskog dobra s ili bez naplate korištenja pomorskog dobra, kada je takvo ograničenje dopušteno važećim ugovorom o koncesiji, ugovorom o posebnoj upotrebi ili ugovorom privremenom korištenju pomorskog dobra te davanjem luke otvorene za javni promet na upravljanje lučkoj upravi.

(3) Isključenjem pomorskog dobra iz opće upotrebe smatra se korištenje pomorskog dobra na način koji potpuno ili djelomično isključuje opću upotrebu dijela pomorskog dobra, kada je takvo isključenje dopušteno važećim ugovorom o koncesiji, ugovorom o posebnoj upotrebi ili ugovorom o privremenom korištenju pomorskog dobra te davanjem luke otvorene za javni promet na upravljanje lučkoj upravi.

(4) Stupanj ograničenja i isključenja pomorskog dobra iz opće upotrebe te svrha koja se time ostvaruje, utvrđuje se odlukom o dodjeli koncesiji, odlukom o davanju odobrenja za posebnu upotrebu te odlukom o davanju pomorskog dobra na privremeno korištenje.

(5) Osobama u nevolji nitko ne može zabraniti niti smije onemogućiti pristup bilo kojem dijelu pomorskog dobra, uključujući i one dijelove koji su isključeni od opće upotrebe ili čija je opća upotreba ograničena.

Članak 46.

(10) Plan upravljanja pomorskim dobrom mora definirati vrste morskih plaža, funkciju i model upravljanja uređenim morskim plažama te stupanj ograničenja i isključenja pojedine plaže iz opće upotrebe.

Svaki novi Zakon ili njegove izmjene trebale bi se donositi u korist građana te štititi njihova prava, što ovdje očito nije slučaj. Očekujemo da se to kroz finalni tekst Zakona ispravi kako bi javni prostor uistinu ostao javan”, poručili su iz Pokreta otoka.

PLAĆANJE ULAZNICA ZA PLAŽE: što donosi novi prijedlog Zakona o Pomorskom dobru?

FOTO: Ilustracija

1 KOMENTAR

  1. I treba naplaćivati ulaze na plaže…Tonemo, nema nam spasa, još nam ostaje nešto od te naše, državne imovine…Sve plaćamo,još nam je ostalo to more, da nas spasi…Pa naplatimo simbolično svima pristup plažama, da bar dio inflacije pokrijemo…Isto tako posebnu taksu svima koji koriste more, jer ono je svih nas…Razne agencije, ribari, školjkaši i ostali koriste nešto što je svih nas,a nitko nas nije pitao što na našem metru kvadratnom lovi ribu, uzgaja školjkaše…Ali ono kroz kriminal Hrvatskih vlasti je postalo strano i prihod donosi strancima, pametnim krimosima…Naglašeno u Dubrovniku…Ako narod sad, odmah ne ustane ta ideja prolazi, i stupa na snagu formula koju je Pernaru iznio oni stari Švabo dok ga je njegovao u Njemčiji, kad mu veli: osvajali smo vas puškama,nismo uspjeli, ali sad ćemo olovkom i uspjet ćemo…Ne sačinjavaju slučajno sve vlasti u HR otočani i došljaci iz BiH…!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA