11 C
Dubrovnik
Utorak, 20 travnja, 2021
Naslovnica Vijesti Plenković: Nastavljamo cijepljenje AstraZenecom, korist je veća od rizika

Plenković: Nastavljamo cijepljenje AstraZenecom, korist je veća od rizika

Imali smo sastanak s predstavnicima HZJZ-a i ravnateljem HALMED-a. Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je moguća veza cijepljenja i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi veće od rizika cjepiva i s te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece. To je stav struke kojeg ćemo mi kao Vlada slijediti, kazao je premijer Andrej Plenković u srijedu.

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, spolom ili povijesti bolesti.

“Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina”, kazala je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) .

Na novinarsko pitanje o manjoj cijeni cjepiva AstraZenece, premijer je danas odgovorio:

– Cijene su određivane u procesu koji nema veze s RH, dogovarane su na razini EK. Cjepiva štite od smrtnog ishoda, od teških oblika bolesti, simptoma, hospitalizacija itd. Tu se ništa nije promijenilo. Kada dođe do ovako brzog otkrića cjepiva za neku bolest, normalno je da u procesu cijepljenja milijuna ljudi dolazi do nekih nuspojava. Šaljemo istinite i točne poruke građanima o tome kakvo je to cjepivo.

Jesu li druge zemlje članice u neravnopravnom položaju?

– Mi smo apelirali i prošli put kad su neke države suspendirale cijepljenje da svaka takva odluka u današnjem svijetu utječe i na stavove građana zemalja gdje nije bilo takvih preporuka. Ovo je zadaća svih da se izbore za kredibilitet cjepiva.

– Nastavit ćemo tražiti mogućnost nabave dodatnih cjepiva različitih kompanija. Poslali smo tehničku dokumentaciju s nizom upita za Sputnik i spremni smo naručiti i to cjepivo. Za zdravstvenu sigurnost je uvijek dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o sigurnosti cjepiva, rekao je Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić