14.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaKulturaPijanistica Ivana Marija Vidović članica žirija prestižnog 'Ariano International Piano Competition' u...

Pijanistica Ivana Marija Vidović članica žirija prestižnog ‘Ariano International Piano Competition’ u Italiji!

Priznata dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović članica je žirija međunarodno poznatog pijanističkog natjecanja ‘Ariano International Piano Competition‘ koji se u talijanskoj oazi umjetnosti, gradu Arianu Irpinu, ‘citta del Tricolle’, održava od 5. do 7. listopada. Natjecanje i žiriranje eminentnih glazbenika odvit će se u Museo Civico e Della Ceramica, smještenom u Palači Forte u starom dijelu grada Ariano Irpino.

Osim naše priznate pijanistice, koja je ovog rujna uspješno privela kraju i 17. izdanje Epidaurus Cavtat festivala pod vlastitom umjetničkom direkcijom i organizacijom, u ocjenjivačkom sudu kojim presjeda mo Giuliano Adorno, profesor na Konzervatoriju D. Cimarosa u Avellinu i umjetnički direktor Orbetello Piano Festivala, još je troje vrhunskih stručnjaka. Žirirat će tako i mo Marco Ciampi, koncertni pijanist i profesor na Konzervatoriju D. Cimarosa u Avellinu, Arianna Bonatesta, koncertna pijanistica i profesorica na Konzervatoriju D. Cimarosa u Avellinu; Remo Mazzeo, koncertni pijanist, mo pratitelj na Konzervatoriju D. Cimarosa u Avellinu, ujedno predsjednik Udruge Italia Musica.

Međunarodno natjecanje ‘Ariano International Piano Competition’ u sebi nosi i niz različitih kategorija mladih i starijih natjecatelja – od osam, 11, 12 do 14, 15 do 17, 18 do 21, 22 do 25 godina te kategoriju bez dobnog limita. Organizira ga udruga Italia Musica pod vodstvom mo Rema Mazzea, a cilj mu je promoviranje talenata mladih glazbenika i poticanje glazbene kulture. Koncerti za dobitnike nagrada i koncerti za klavir i orkestar predviđeni su tijekom cjelokupnog trajanja festivala, dok će se svečana dodjela nagrada održati 7. listopada u 19 i 30 sati.

‘Uvijek mi je veliko zadovoljstvo i čast biti dio žirija svoje struke, ali i za pjesništvo i za vodstvo radionic organizacije. Imam tada priliku još univerzalizírati svoje misli, dušu… Među mlađim, ali i starijim kolegama, slušati odlične i vrhunske talente, na kraju krajeva već sam dosta njih i pozvala da nastupe u Hrvatskoj… Sjetimo se Danyla Sayenka kojemu sam već dva puta dala prve nagrade na natjecanjima, a koji je upravo na moj poziv oduševio publiku na Epidaurus Cavtat festivalu… Mlađi su nada današnjice, ali i radost sutrašnjice. To nam najbolje u ova doba otuđivanja i sve manje živog druženja – daje snagu, nadu… U žiriju se i mi kao komisija puno učimo, napredujemo, razvijamo svoja kritička mišljenja i kriterije, širimo dijapazone i razmjenjujemo se, dopunjujemo. Tamo brusim i znanje jezika ne samo glazbe, a i posjetim prekrasne destinacije…, naglasila je uoči olaska u Italiju naša priznata pijanistica Ivana Marija Vidović te dodala:

Ako je mladost bez nade, onda smo nekako bez budućnosti, u beznađu. Za mene ništa ne uljepšava život bolje od znanja i sposobnosti da se postigne pozitivna promjena. Za natjecanja danas treba silna disciplina, znanje, obrazovanje, spartanski život vježbanja i vježbanja, ali i hrabrosti… Velika hrabrost… Potrebna je hrabrost da se odraste i postane ono što uistinu jesmo, ‘, zaključila je naša pijanistica i pjesnikinja, koja u Irpinu prvi put žirira. No, ne bez bogatog iskustva – iza nje su već brojne umjetničke komisije – Albanija, Slovenija, Italija, Litva… Kao i online žiriranje za vrijeme pandemije, gdje je odslušala izvedbe na tisuće talenata i među ostalim donirala Lvivu svoj rad.

U svakom slučaju, pred žirijem, u kojem Hrvatsku ponosno predstavlja naša priznata pijanistica, neće biti nimalo lak zadatak!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA