18 C
Dubrovnik
Četvrtak, 6 svibnja, 2021
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruPet najdražih knjiga kandidata za gradonačelnika, Ivana Tropana

Pet najdražih knjiga kandidata za gradonačelnika, Ivana Tropana

Našu dugogodišnju rubriku u kojoj naši sugrađani sastavljaju svoj popis najdražih knjiga, ustupili smo u ovom predizbornom vremenu kandidatima koji izlaze u svibnju na lokalne izbore. Ovoga puta preko najdražih knjiga, upoznajemo kandidata za gradonačelnika Dubrovnika, Ivana Tropana.

Yuval Harari-Sapiens

Kad je izašla, niste se mogli okrenuti, a da netko ne priča o ovoj knjizi. Barrack Obama, Bill Gates, Mark Zuckerberg, slavni sportaši, svi su pričali o njoj. Iako se nužno ne slažem sa svim tvrdnjama koje Harari iznosi u ovoj knjizi, uvrstio sam je na ovu listu iz razloga što me potaknula na razmišljanje. Svakako po završetku knjige ostanete s boljom idejom ljudskog roda, mišlju koliko smo daleko dogurali u relativno kratkom vremenu, kako smo došli do tu gdje jesmo ali i koliko još imamo napredovati da ostvarimo svoj potencijal.

Franz Kafka-Proces

Ako želite pročitati samo jednu Kafkinu knjigu, to mora biti Proces. Suludo bi bilo objašnjavati bit ove knjige u samo par rečenica, ali ono što je fascinantno, njezina je relevantnost i više od 100 godina nakon prvog tiskanja. Susret s bezumnom birokracijom koja ne odgovara nikome sigurno je nešto s čim smo se svi susreli barem jednom u životu.

Paolo Rumiz- Maske za masakr

Rumiz je talijanski novinar i vrsni poznavatelj jugoistočne Europe i Balkana, daje nam objektivnu analizu balkansko-podunavskog prostora i govori o neznanju, pasivnosti i ukavim makijavelizmima. Također navodi kako je potreban ponizan napor kako bi se upoznale stvari i proučila stvarnost.

Miljenko Jergović- Sarajevski Marlboro

Amblemska knjiga Miljenka Jergovića, jednog od intelektualnih autoriteta današnjice, govori o sarajevskoj ratnoj stvarnosti kroz perspektivu čovjeka. Radi se o autorovom mikrosvemiru, o običnim malim stvarima i ljudima. Tu dolazi do izražaja Jergovićevo izvanredno umijeće pripovijedanja. Sarajevski Marlboro ne govori o samo ratu – već govori o životu.

Daron Acemoğlu i James A. Robinson- Zašto nacije propadaju

Knjiga koja govori o važnosti zdravih, uključivih institucija i donošenju odluka koje pridonose otvorenosti društva. “Zašto nacije propadaju” skreće pozornost na te ideje uključivosti institucija kao temelj za uspješno društvo.

ŠTO ČITAJU KANDIDATI? Terezina Orlić je morala dodati i šestu knjigu – zbog užitka!

Što čita kandidat za gradonačelnika Mato Franković?

Što čita kandidat za gradonačelnika Đuro Capor?

Što čitaju kandidati i zašto među prvih pet favorita Roka Tolića nema “Prosjaka i sinova”?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

đ

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić