18 C
Dubrovnik
Četvrtak, 6 svibnja, 2021
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruŠto čita kandidat za gradonačelnika Mato Franković?

Što čita kandidat za gradonačelnika Mato Franković?

U predizborno vrijeme rubriku u kojoj predstavljamo naše sugrađane preko izbora njihovih omiljenih knjiga, djela koja su ih se dojmile, ustupili smo kandidatima koji pretendiraju na neku od funkcija u gradu i županiji. Ovoga puta svoje najdraže naslove napisao je kandidat za gradonačelnika i trenutni obnašatelj te funkcije, Mato Franković.

Dubrovačke slike i prilike – Josip Bersa

Nema boljeg i vjernijeg prikaza života u Dubrovniku pred kraj Republike i desetljeća koja su uslijedila nakon Bečkog kongresa te nestanka dubrovačke države. Bersa pokriva razdoblje od 1800. do 1880. pa se zaista mnogo toga o Gradu, promišljanjima tadašnjih stanovnika i običajima (poput onodobne feste sv. Vlaha koja se razlikuje od današnje) može naučiti. Vjerujem da je ovo najčešća knjiga, uz Statut iz 1272. koju Dubrovčani drže u kućnim bibliotekama.

Leadership – Rudolph Giuliani 

Knjiga koju bih preporučio svakom gradonačelniku jer opisuje izazove s kojim se susrećeš od početka mandata, kada misliš da je upravljanje javnom upravom jednako upravljanju tvrtkom pa sve do trenutka kada se dogodio napad na Svjetski trgovački centar. Opisuju se svi izazovi s kojim se Giuliani susretao u prvim trenutcima napada pa do kasnijih odluka koje su dovele do stabilnosti i u kojim je jasnim upravljanjem slao poruke da stanje drži pod kontrolom. Giuliani je više puta istican kao ključna osoba koja je u trenutcima krize kontrolirala i upravljala procesima.  

Dubrovačka trilogija – Ivo Vojnović

Nijedan pjesnik ni pisac nisu tako dobro opisali pad i propast dubrovačke države, ali i nekih vrijednosti koje je ta država baštinila u doba samostalnosti, kao što je to učinio “konte Ivo”. Od dvojbi Dubrovčana nakon ulaska Francuza u Grad, preko ljubavne priče i odnosa u obitelji do legendarnog Konavljanina Vuka i njegovog stava o naslijeđu, u kojemu se ocrtava propast starih vrijednosti i početak novog doba za Grad. To je jedno od najboljih dramskih djela hrvatske književnosti i nije mi ga problem iznova čitati ili gledati novu kazališnu izvedbu.

Na rubu pameti – Miroslav Krleža

Britak roman o ljudskoj gluposti, licemjerju i tome što je sve netko spreman učiniti da bi se dokopao moći i vlasti. Roman je svevremenski jer i danas imamo mnogo sličnih situacija, često i karikaturalnijih od ovih koje donosi Krleža. Roman je odličan primjer kamo pojedinac, ali i društvo idu kada ne postoji ništa osim svijeta pod maskama, ispod kojih se krije samo zavist, prijezir i gola želja za društvenim priznanjem i pozicijom.

Sreća u ovom životu – Papa Franjo

Zanimljiva razmišljanja i sugestije Pape o tome kako unatoč kaotičnom, stresnom svijetu punom iskušenja naći sreću i, ono što je važnije, ljubav te kako biti empatičan i solidaran s potrebitima. Društvo u kojemu živimo gubi čovječnost i međusobno razumijevanje i čini se da je sve pretvoreno u egoističnu jurnjavu za što više zlata, ne obazirući se na sredstva koja se koriste da bi se stiglo do tog cilja. Papa progovara o tome kako učiniti ono što je danas najteže – ostati čovjek.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

đ

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić