28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruŠTO ČITAJU KANDIDATI? Terezina Orlić je morala dodati i šestu knjigu -...

ŠTO ČITAJU KANDIDATI? Terezina Orlić je morala dodati i šestu knjigu – zbog užitka!

Našu dugogodišnju rubriku u kojoj naši sugrađani sastavljaju svoj popis najdražih knjiga, ustupili smo u ovom predizbornom vremenu kandidatima koji izlaze u svibnju na lokalne izbore. Ovoga puta preko najdražih knjiga, upoznajemo kandidatkinju DDS-a za županicu, Terezinu Orlić.

Knut Hamsun: Blagoslov zemlje

Priča o povezanosti čovjeka i prirode (zemlje), marljivosti, upornosti, ljubavi, uvažavanju. Težak život norveškog seljaka i njegove obitelji, nasuprot ljepote brdovitog kraja dovoljno udaljenog od grada. Preporuka za čitanje…. možda u sebi osjetite poziv prirode.

Khaled Hosseini: Gonič zmajeva

Knjiga na kojoj ćete oplakati barem dva puta. Kroz priču afganistanskog dječaka, upoznajemo islamske običaje i silne društvene nepravde. Priča o patnji, osjećajima osobne krivnje, nadasve prijateljstvu –  „za tebe tisuću puta“.

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Napulj,  poslije 2. svjetskog rata kroz priču dviju djevojčica od njihovog sazrijevanja, obrazovanja, stvaranja vlastitih obitelji. Rivalitetu i prijateljstvu. Bijedi. Vratilo me u djetinjstvo, sjećanje na težak život mnogih obitelji težaka, ribara, obrtnika. Sjećanje na težak život mnogih žena… dug je put do uvažavanja.

Robert Ludlum: trilogija o Jasonu Bourneu

Ono kad do pola knjige ne kužite o čemu se radi… a akcija, napetost i neizvjesnost  je toliko dobra da te tjera što brže doći do samog kraja. Adrenalin se pojavi i u nama samima, poistovjećujemo se s Jasonom i riješavamo sve zločine svijeta.

Tolstoj: Ana Karenjina

„Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način“.

Moral i etika.  Nesputanost i sloboda izbora. Razum ili ljubav. Odabirući ljubav Ana stavlja sve na kocku i gubi.

Pokazuje nam svu licemjernost društva koju prepoznajemo i danas. Sve je u redu dok je u tajnosti, nemoj da javnost sazna. Klasika koju možete pročitati puno puta i svaki put naučiti nešto novo.

Mogu li dodat šestu:

Dingač: Priča o velikom hrvatskom vinu  

„Na vašem putu po Pelješcu zaustavite na časak vrijeme. Podarite svojim osjetilima ugodu prostora i ponesite sa sobom rubinske srkute dingača“.

Sve što trebate znati o Dingaču nalazi se ovdje.

Opustite se i uživajte!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA