30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPelješki most spojen s kopnom

Pelješki most spojen s kopnom

Pelješki most jutros je spojen s kopnom na Komardi. Prvi stup, koji izvire iz mora, spojio se elementom dugim 52 metra, a teškim čak 587 tona. prilikom spajanja u Komardi su na gradilištu bili nazočni predsjednik Vlade Andrej Plenković i župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima.


 
”Ovaj korak danas, spajanja mosta s kopnom jako je važan u daljnjoj izgradnji mosta, koji će biti gotov za oko godinu i pol dana. Taj je projekt izrazito važan za integritet Hrvatske, spajanja teritorija te povezivanje bez prelaženja granica druge države”, rekao je Andrej Plenović.

Pelješki most najveći je projekt koji trenutačno financira Europska unija, vrijedan čak 526 milijuna eura. Dug 2,4 kilometra, visok 55 metara s četiri prometna traka premostit će Malostonski zaljev između Komarne i Brijeste na Pelješcu.

Osim samog mosta u tijeku je i izgradnja pristupnih cesta. Prije nekoliko dana počelo je probijanje tunela Kamenice dugačkog 499 metara, a u tijeku su radovi i na mostu Dumanja jaruga I, koji će biti dug 488 metara. Krajem prošle godine probijen je najduži tunel vezan za projekt Pelješkog mosta, Debeli brijeg, dug 2,4 kilometra. Oba radi tvrtka Strabag, koja je na natječaju dobila posao na dužini od 10,46 kilometara pristupe ceste,dionicu Duboka-Sparagovići/Zaradeže.

Grčka tvrtka Avax S.A. gradi stonsku obilaznicu, odnosno poddionice Sparagovići/Zaradeže-Prapratno i Prapratno-Doli, ukupne duljine 18 kilometara i ugovorene vrijednosti posla 511,5 milijuna kuna (bez PDV-a), s rokom dovršetka od 28 mjeseci. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA