30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOvo je bio treći najtopliji lipanj, očekuje se da će toplinski valovi...

Ovo je bio treći najtopliji lipanj, očekuje se da će toplinski valovi biti sve češći i duži

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) izvijestila je kako je lipanj 2022. bio treći najtopliji lipanj na globalnoj razini. Upozoravaju kako će zbog klimatskih promjena toplinski valovi biti sve češći i duži.

Globalna prosječna temperatura za lipanj 2022. bila je oko 0,31ºC viša od prosjeka 1991.-2020., što ga čini trećim najtoplijim zabilježenim lipnjem u povijesti. Europa kao cjelina imala je svoj drugi najtopliji zabilježeni lipanj u povijesti s oko 1.6ºC iznad prosjeka. Ekstremne temperature dogodile su se od Španjolske preko Francuske do Italije; iznadprosječne temperature zabilježene su u Kini, Japanu i SAD-u. Temperature niže od prosjeka zabilježene su iznad Grenlanda i većeg dijela Južne Amerike.

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) izvještava o regijama koje su iskusile dugotrajna razdoblja iznimno visokih temperatura. To uključuje regije Španjolske, Italije i Francuske, kao i sjeverne dijelove Kine i Japana gdje je toplinski val oborio lokalne rekorde. Sveukupno, služba dalje izvješćuje da se atmosfera u lipnju zagrijala na površini od ranih 1970-ih otprilike dvaput brže nad izvantropskim kopnenim područjima sjeverne hemisfere, gdje su se ti događaji dogodili, nego nad cijelom kuglom zemaljskom.

Iako su ovi toplinski valovi u dijelovima Europe i Azije izuzetni, ti događaji nisu neočekivani. U skladu s dokazima predstavljenim u posljednjem Izvješću o procjeni IPCC-a, dolazi do povećanja učestalosti i intenziteta toplinskih valova i taj se porast, prema IPCC-u, može pripisati klimatskim promjenama koje su izazvali ljudi, i očekuje se da će se nastaviti i u budućnosti jer se klima nastavlja zagrijavati na globalnoj razini.

Toplinski valovi, definirani kao produženo razdoblje visokih temperatura u odnosu na očekivane uvjete u određenom području u to doba godine, mogu dovesti do stanja opasnih po zdravlje ljudi, poput toplinske iscrpljenosti, teške dehidracije, te povećanog rizika za osobe s kroničnim bolestima.

Jaki toplinski valovi obično obuhvaćaju prilično velika područja, često pokrivši nekoliko zemalja odjednom, a javljaju se kao niz nekoliko uzastopnih toplih razdoblja. Jugozapadna Europa, koja je doživjela prvo toplo razdoblje u drugoj polovici svibnja, suočila se s daljnjim razdobljem iznimnih temperatura četiri tjedna kasnije, koje je doseglo vrhunac 17. lipnja. Ovi su periodi u oštrom kontrastu s iznimno niskim temperaturama u regiji u prvim danima travnja 2022. te s nešto manje izraženim minimumom kasnije koji se dogodio istog mjeseca u Španjolskoj.

Lipanjske temperature brzo su pale nakon što su dosegle svoj maksimum u lipnju 2022., dok su se toplinski valovi razvijali u smjeru istoka i sjevera.
Ova je regija iskusila duže periode vrućeg vremena, primjerice 2003. i 2017. Međutim, sveukupno, lipanj 2022. rangiran je kao treći najtopliji lipanj za ovaj dio Europe.

Direktor Copernicus službe za klimatske promjene, Carlo Buontempo, navodi.

“Očekuje se da će toplinski valovi slični onima zabilježenima ove godine postati sve češći i ozbiljniji u godinama koje dolaze, kako u Europi tako i šire. Posebno je važno učiniti pouzdane podatke javno dostupnima kako bi svatko mogao pratiti ove trendove i bolje se pripremiti za ono što dolazi.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA