22.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaVijesti"OD SRCA DAR" Emotivna premijera dokumentarnog filma o Linđu u Domovinskom ratu

“OD SRCA DAR” Emotivna premijera dokumentarnog filma o Linđu u Domovinskom ratu

Premijera dokumentarnog filma “Od srca dar – Linđo u Domovinskog ratu”, autora Rikarda Kužnina i snimatelja Tonija Miletića održana je večeras, u petak u Kinu Sloboda. Riječ je o filmu koji kroz sudbinu i svjedočanstva linđovaca, ali i ostalih dionika tog vremena govori o civilnog životu Dubrovnika tijekom 1991. i 1992. godine.

“Na današnji dan 4. ožujka 1992. godine, u Slobodnoj Dalmaciji izašao je članak o Linđovoj turneji, koja se zavala “Od srca dar”. Linđo je bio dio ansambla koji je bio formiran u sklopu Hrvatske ratne mornarice. Zbog toga smo upravo današnji dan izabrali za premijeru ovog dokumentarnog filma”, kazao je Kljunak te dodao kako je prije 30 godina tijekom navedene turneje Linđo nastupio u Zagrebu, Karlovcu, Opatiji.

“Večeras se ne poseban način prisjećamo Maria Matane, Josipa Zvone, Zdenka Zorića i Andreja Rudina, članova Linđa koji su izgubili svoje živote braneći Dubrovnik”, kazao je Kljunak nakon čega je održana minuta šutnje za one koji su svoje živote izgubili braneći Dubrovnik i Hrvatsku.

Isječci sa spomenute turneje kao i pregled zbivanja u ratnom Dubrovniku, prikazani su večeras u dokumentarnom filmu autora Rikarda Kužnina i snimatelja Tonija Miletić, dok proizvodnju potpisuje LMT studio Dubrovnik.

Predsjednik Upravnog vijeća FA Linđo Luko Brailo nakon projekcije obratio se okupljenima.

“Upravo smo vidjeli dokumentarni film o najstrašnijim danima u novijoj povijesti Dubrovnika i samostalne Hrvatske koji se tiče našeg ansambla. Ali i u tim užasnim trenucima koja je proizvela brutalna agresija Srbije, Crne Gore i JNA na središte juga Hrvatske, na područje Konavala, Župa, Rijeke dubrovačke te Dubrovačkog primorja, članice i članovi ratne generacije Linđa nisu dopustili da se ansambla zaustavi, da se prekine s njegovim radom i da se što se jednostavno moglo dogoditi, samo ugasi. Hvala ratnoj generaciji predvođenoj Sulom Muratovićem i njegovim najbližim suradnicima Momčilom Stojiljkovićem, Mariom Kristićem, Mirsom Omerčahićem i svim ostalim koji su pomogli da Linđo u tako krajnje nehumanom dobu preživi opstane i nastavi djelovati”, kazao je Brailo.

“Davno je glasoviti dubrovački književnik Marin Držić kazao kako je rat poguba ljudske naravi. O kakvoj se pogubnosti doista radi svjedoci smo i ovih dana kad iz minute u minutu pratimo zbivanja u Putinovskoj bezumnoj agresiji na Ukrajinu i njezine ljude. Zašto je ovaj film koji smo vidjeli značaj i važan za sadašnje i buduće generacije Linđa? Zašto što smo vidjeli istinska i nepatvorena sjećanja na dane bezumlja, koje pobjeđuju mladi ljudi nošeni mladenačkom energije i osjećajima zajedništva koji prkose svakom ljudskom zlu. Pa bilo ono i ratno, agresorsko i iracionalno”.

“U filmu primijetili ste, nadam se, nema ni jedne jedine riječi mržnje ili sličnih osjećaja prema onima koji su Dubrovnik namijenili sudbinu Vukovara, kao ni prema dotadašnjim kolegicama i kolegama koji su iz njima znanih razloga napustili ansambl i rodni im Dubrovnik. Njima na savjest, a nama na radost što je ratna generacija Linđa obranila civilizacijsko-kulturne standardne ljudskog življenja i djelovanja mladih u Dubrovniku, čuvajući tako i kulturnu baštinu, identitet naroda i kraja kojemu pripadamo”, kazao je Brailo preplavljen emocijama.

“Kao stari Linđovac i aktualni predsjednik Upravnog vijeća jako sam ponosan što smo film zamislili i ostvarili vlastitim kreativnim snagama. I ta činjenica pokazuje na kakvim je temeljima sazdan i očuvan Linđo te da će se tako djelovati i u budućnosti”, zaključio je Brailo.

Rikard Kužnin redatelj i autor filma kazao je kako je inicijativa koje je dovela realizacije ovoga dokumentarnog filma došla iz Upravnog odjela za kulturu Grada Dubrovnika.

“Oni su nam dali zadatak. Mi smo to htjeli napraviti kroz nastup na Ljetnim igrama, tako da ratna generacija izvede tri točke i da se tako obilježi trideset godina od napada na Dubrovnika. Zbog epidemioloških mjera to nismo mogli tako ostvariti. Jedan dio ekipe se po tom okupio i odlučili su napraviti film. Kad su me, a s obzirom na moje novinarsko iskustvo, pitali bi li ja to mogao napraviti, pristao sam i moram reći da mi je bila izuzetna čast gledati ovaj film.

“Hvala svim sugovornicima, hvala svima oni koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom filmu. Vidjeli ste i sami, zaista su mi otvorili i srce i duše. Bez njih ovo ne bi moglo biti na platu. Gospar Poljanić, hvala i vama što se odvojili svoje vrijeme. Kao ratni gradonačelnik, dali ste filmu dodatnu težinu. Hvala Toniju, znam da nije sa mnom lako raditi”, kazao je.

“Ovaj film možemo gledati na dva načina. Kao film za nas Linđovce. I tu započinje i završava cijela priča. No, možemo ga gledati i na drugi način. Branitelji su nam omogućili koliko-toliko normalan život, a Dubrovčani, a to je ispričano ovdje kroz Linđo, su donijeli odluku s koliko će hrabrosti voditi taj civilni život. Svi smo se mogli povući u skloništa, nismo to odabrali. Odabrali smo plesati i pjevati, čuvati svojoj identitet, čuvati svoj narod. Volio bih kad bi učiteljica u petom, šestom razredu osnovne škole ovaj film prikazala djeci. Tada bi se osjećao kao da sam dobio pet Oscara”, poručio je Kužnin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA