23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOD KUĆE DO DESTINACIJE Evo kako bi trebali funkcionirati turistički koridori

OD KUĆE DO DESTINACIJE Evo kako bi trebali funkcionirati turistički koridori

“Od kuće do destinacije” – pod tim bi geslom ovog ljeta, dopusti li to epidemiološka situacija i granice Europske unije budu otvorene, turisti iz nama susjednih i bližih zemalja koje nemaju prevelik broj zaraženih od Covida-19 mogli dolaziti u Hrvatsku od 1. lipnja, donosi Jutarnji.hr.

Na razini Europske unije, kako je to u ponedjeljak zaključeno na videokonferenciji ministara turizma svih država članica, a koju je sazvao hrvatski ministar Gari Cappelli u sklopu predsjedanja Vijećem EU, želi se uspostaviti zajednički protokol turističkih putovanja, takozvana Covid-19 putovnica, s kojom bi turisti koji imaju potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom mogli putovati izvan matične zemlje u turističke destinacije. O kakvom će se obliku testova raditi, nije dogovoreno i o tome će se raspravljati idućih mjesec dana.

Naši epidemiolozi pak upozoravaju kako serološki testovi, koji pokazuju prisutnost antitijela, nisu dokaz da osoba, iako je možda i preboljela Covid-19, nije i dalje zarazna.

No, ako se na razini Europske unije ne dogovori zajednički protokol za turistička putovanja, što neki stručnjaci u turizmu prognoziraju, onda bi Hrvatska mogla bilateralno dogovarati protokole dolaska turista, u krajnjoj nuždi bi se uspostavili turistički koridori, no ako se do lipnja situacija u nama emitivnim tržištima, poput Njemačke, Austrije, Češke, Mađarske i Slovenije sasvim smiri, a veliki su izgledi da će biti tako, onda ni ti koridori ne bi bili potrebni.

– Prepustimo epidemiolozima svake zemlje da nađu zajednički jezik, a ako to nije moguće, onda postoje bilateralni pregovori s pojedinim zemljama o načinu prelaska jednih kod drugih – kaže za Jutarnji Gari Cappelli. Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, pak kaže kako je izvjesnije da će se ići u bilateralne dogovore.

Ako bi se uspostavljali koridori, kako doznajemo, oni bi mogli funkcionirati na način da turisti direktno idu iz svog doma do željene destinacije, bez posebnih posjeta nekim drugim sredinama. I to cestom, željeznicom, plovnim putem i aviolinijama.

Turist bi iz, primjerice, Klagenfurta do Opatije išao direktno s točno određenim mjestima na kojima se može zaustaviti tijekom putovanja, s uputama da ne smije posjećivati, primjerice, Gorski kotar ili Plitvice, već bi direktnom rutom došao do svog odredišta.

Morat ćemo imati kontrolirani turizam u posebnim uvjetima ako se dozvoli otvaranje granica, da turisti dolaze od kuće do destinacije – poručuje Cappelli.

Hotelima bi trebalo omogućiti provedbu “digital check-in” postupka kojim gost prilikom rezervacije sobe dobiva potvrdu broja dodijeljene mu sobe, koju dolaskom u hotel otvara mobitelom. U hotelu, apartmanu ili bilo kojem drugom smještajnom objektu ne mora niti doći u kontakt s recepcijom. Apartmani bi, pak, mogli imati šifrirane sandučiće u kojima bi mogli ostaviti ključ gostu i praktički se ne sresti uopće tijekom njegova ljetovanja, dok bi turisti u hotelskim sobama mogli birati žele li da im sobari uopće dolaze svaki dan u sobu, ili rjeđe.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA