31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOd danas više ne vrijede dokumenti koji su istekli u pandemiji

Od danas više ne vrijede dokumenti koji su istekli u pandemiji

Prošao je rok od 30 dana od kraja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, u kojemu su građani mogli koristiti dokumente koji su istekli. Kraj pandemije proglašen je 12. svibnja 2023. godine, a isteklim dokumentima građani su se mogli služiti još 30 dana od tog datuma, odnosno do jučer, piše portal Index.

MUP je još u veljači upozorio da je u protekle tri godine istekao rok važenja za 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačke dozvole, ali one su se i dalje smatrale važećima zbog epidemije.

“Izmjenama Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava”, poručio je MUP.

Dodali su da putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA