33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNOVA HRANA: "kukci" na jelovniku uzrujali brojne Hrvate

NOVA HRANA: “kukci” na jelovniku uzrujali brojne Hrvate

Informacija kako se na policama trgovačkih lanaca odnedavno mogu naći i proizvodi koji u svom sastavu imaju i “kukce”, uznemirila je, pa i zgrozila dio hrvatskih građana. O razlozima zbog kojih se pribjegava ovoj novoj hrani, te rizicima, objavljen je na index.hr zanimljiv tekst.

U EU je nova hrana definirana kao hrana koju ljudi u EU nisu konzumirali u značajnoj mjeri prije 15. svibnja 1997., kada je na snagu stupila prva Uredba o novoj hrani.

Zahtjev za uvrštavanje nekog kukca ili neke druge hrane na popis nove hrane mora proći kroz rigoroznu provjeru Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Kada neki proizvod prođe sve procedure, Von der Leyen obično samo stavlja svoj potpis na finalno odobrenje.

Aleksandar Gavrilović, vlasnik Insektarija, prve hrvatske certificirane farme kukaca u Hrvatskoj osnovane 2015., kaže da su isti kukci, prije nego što su uvršteni u popis ljudske hrane, prvotno bili dozvoljeni za korištenje u hrani za životinje.

“Oni su se koristili u obliku ekstrahiranog proteina i ulja kao komponenti za pripremu hrane za životinje. Prva dozvola izdana je za akvakulturu, a nekoliko godina kasnije dozvola je izdana i za peradarstvo. To je bio znak da uskoro slijedi dozvola za svinjogojstvo i ljudsku hranu. Sve uredbe donesene su temeljem znanstvenog mišljena EFSA-e”, kaže Gavrilović koji među proizvodima ima i pivo od cvrčaka piše Index, a cijeli tekst se može pronaći OVDJE.

foto:ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA