15.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaUz čašicu eliksira s Marijom GrgurevićNetko je generaciju Z nazvao zombijima i pokazao je koliko pojma nema...

Netko je generaciju Z nazvao zombijima i pokazao je koliko pojma nema o evoluciji i različitostima

Upoznati ste sigurno s obilježavanjem generacija raznim slovima Gen X, Y, Z… Neki imaju svoje nadimke, Baby Boomers, Millenials… U opticaju ih je trenutno 5-6 kategorija.

Raspoznajete ih oko sebe lako. Jedni se uvijek žale na druge i vrte glavama dok komentiraju kako ovi sljedeći nikako neće na dobro, ili kako su ovi prethodni stvarno debili. To je oduvijek tako i svatko prirodno nađe svoje pleme i osjeti gdje su granice drugog.

Ako ćemo zagrebati malo dublje i imati nešto više iz toga, astrologija nudi jako zanimljivo objašnjenje ove priče.

(OK, ne vjerujete u astrologiju! Nebitno. Pročitajte svakako, pa sami odlučite ima li vam smisla. Mislim da daje perspektivu prepoznavanja vrijednosti u različitostima i u cikličnosti stvari u svemiru.)

Dakle, ova priča prati kretanje planete Pluton kroz sazviježđa zodijaka, tih 12 znakova koje svi poznajemo. Plutonova orbita je neregularna iz perspektive Zemlje, stoga Pluton mijenja sazviježđa svakih 12-30 godina. Njegov ciklus kroz cijeli zodijak traje oko 248 godina. Trenutno smo na njegovom samom izlasku iz znaka Jarca i ulasku u znak Vodenjaka.

U astrologiji taj period koji je Pluton proveo u jednom znaku obilježava jednu generaciju koja dijeli određenu evolucijsku zadaću, zajedničke karakteristike i vrijednosti.

To ste sigurno intuitivno nekad i prepoznali, kad ste se našli okruženi s nekoliko ljudi iz sasvim druge generacije. Njihove teme su nekako drugačije, vibriraju slično, a mi ih baš i ne razumijemo u potpunosti. Daju nam osjećaj da nismo u toku i da nam je nešto promaklo. Možda nam daju osjećaj da svijet ide k vragu, ili da ipak tinja neki novi potencijal i nada, ali svakako je njihova retorika drugačija.

Ono što je zanimljivo, i možda korisno kao perspektiva, je kako se sve te generacijske priče nižu u jednu širu sliku. Pa pogledajmo, počevši od generacija koje su trenutno prisutne u našem društvu i relevantne za našu sadašnjost i budućnost.

Pluton je bio u znaku Lava od 1938. -1957. Ovu generaciju zovu Baby Boomers, a doba njihovog najvećeg utjecaja na društvo počinje 60-ih godina. Generacija koja je, u duhu astrološkog znaka Lava, u do tad relativno formalno i homogeno društvo, donijela jedan osobenjački stil pun strasti, stila, glazbe, boja i masivnih druženja. Lavovi vole glasno i šareno, vole pozornicu i show. Rock’n’Roll je nastao iz njihovih redova. Romantični, idealistični kreativci, stvorili su i hippie pokret. Lav se ne boji biti u centru pažnje, iz te generacije nastale ogromne ikone kao što je Freddy Mercury, Ozzi Osborn, David Bowie, Elton John i beskrajni niz drugih glamuroznih megazvijezda. U svojim srednjim godinama njihova generacija svoju lavovsku ljubav prema glamuru i uživanju pretvara u potrošačko društvo epskih razmjera, sa višestrukim slojevima karizmatične elite na vrhu. Lavovska generacija ima snažnu, solarnu volju koja u svojoj sjeni može preći u narcizam i tiraniju. Voli „stolovati“, kao što još uvijek pokazuju predsjednici poput Donalda Trumpa, Joe Bidena, Vladimira Putina i Benjamina Netanyahua.

Pluton prelazi u Djevicu 1957. – 1972., i to je poznata Gen X. Ova generacija svoj je najveći utjecaj počela širiti 80ih godina prošlog stoljeća. Djevica je perfekcionist koji jednim pogledom na stvari vidi što nije u redu i što treba srediti. Ušli su na scenu s kritičnim okom, da isprave, poprave i rebalansiraju. Njihova glazba je Heavy Metal, Punk, Grunge, Hip Hop, u njoj se s prvim notama osjeća ta kritika društva i nezadovoljstvo. Dok je Lav u svojoj sjeni grandiozni tiran, za Djevicu kažu da je neurotični perfekcionist. Djevici je tim slijedom svojstvena i izvandredna svjesnost o zdravlju, tijelu i psihi, pa su oni donijeli holistički pristup i sistemsku teoriju. Ova era stvorila je izvanredni napredak na području svjesnosti o zdravlju, prehrani, te ravnoteži uma i tijela. Djevica je donijela self-help kulturu i dijete. Ova je generacija u svojim najplodnijim godinama izumila Internet, the World Wide Web i radoholičnost. Napravila je velike korake u medicini i tehnologiji, te stvorila Yuppie kulturu koja lavovsko uživanje obilja i konsumerizam nastavlja ali kroz praktične, self-help gadgete, terenska vozila i sportsku opremu.

Pluton je u znaku Vage od cca 1972. – 1983. Ovo je i moja generacija. Zovu nas i Xennials, prijelazna generacija koja je relativno mala. U duhu miroljubive Vage koja vlada odnosima, pravdom i estetikom, ova generacija fokusirana je na druge. Želi saznati kako to oni rade, uspoređuje se i želi znati da se uklapa. Donijela je Reality TV, društvene mreže i društvene igrice. Njen najveći utjecaj osjeća se 90ih godina. Iz ove generacije kreću raveovi, elektronska glazba i Top-40 Pop orijentiran na estetiku i seksipil više nego na poruku. Ovih godina rođene su ikone kao što je Brittney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake, Kim Kardashian i Paris Hilton. Teme su estetika, impresioniranje drugih, lifestyle obilježja poput dizajnerskih torbica, špice, posjećivanje popularnih restorana i destinacija, te dijeljenje svega na društvenim mrežama. Ukratko, cilj znaka koji vlada odnosima su odnosi i umrežavanje, a popularni novi vokabular je lajkaj, sheraj, guglaj… I dalje vlada konzumerizam i materijalizam, a sjena Vage je neautentičnost i ukalupljivanje. No, u svojim zrelijim godinama, ova generacija se zalaže za mir, za bolje odnose u svijetu, za društvene norme koje u fer i uključuju svih. Ovo je generacija koja donosi nove zakone i pravila inkluzivnosti koji su sad u centru pažnje, daje glas svima kroz društvene mreže i fokus na ideju demokracije.

Pluton ulazi u Škorpiona 1983 – 1995. Ovu generaciju zovu Millennials. Svima je poznata po kritikama da se ne uklapaju u sustav, da su neprilagođeni i neukrotivi. I točno tako, generacija Škorpiona ima za svrhu rušenje sustava koji je ustoličila generacija Lava. Njih ne tangiraju naslijeđene društvene norme ni očekivanja. Masovno napuštaju „sustav“, okupljaju svoje zajednice „ispod radara“ i stvojim nesudjelovanjem u dosadašnjem sustavu (karijernim poslovima, bankama, kreditima isl.) započinju rušenje statusa quo iz temelja. Njihova je „tibal“ elektronska glazba koja ritmom uvodi u dublje sfere svijesti i šamanski ples koji oslobađa. Škorpion se ne boji tame, dubine, zakulisnih igara moći, destrukcije, smrti, ni tragedije. Kataklizmično i nelagodno vrijeme tranformacije njihova je domena, prirodno su snalažljivi pirati koji će preživjeti bilo gdje. Oni su izvrsni tranzicijski lideri kroz krizna vremena, a njihovo vrijeme za vodstvo upravo dolazi.

U Plutonu u znaku Strijelca rodila se između 1995. – 2008. generacija ovih trenutno mladih, generacija Z. Ova generacija tu je da u kolektiv ponovno unese svjesnost, idealizam, neosuđivanje, inkluzivnost i slobodarsku duhovnost tipičnu za znak Strijelca. Njihova zadaća je da koncipiraju novi svijet, da nas izdignu iznad starih podjela i ograničenja, da donesu nadu i nove vrijednosti. Prvi od njih trenutno ulaze u poslovni svijet i donose sa sobom izoštrenu strijelačku etiku, moral i ideale. Biraju korporacije, ili stvaraju svoje tvrtke, koje žive ideal održivosti i etike, i gaje ideal osobne slobode. Puno ih radi na daljinu, oni su digitalni nomadi i freelanceri. Jako puno ih je uspješno već u tinejdžerskim godinama, izumitelji su, motivirani potrebom da poprave ili stvore nešto što je njima bitno. Njihovo vrijeme tek dolazi, ne možemo ga još ni zamisliti, ali naslućuje se da će nositi tipičnu plemenitost, slobodni duh i idealizam znaka Strijelca.

Trenutno najmlađi rođeni su u Plutonu u Jarcu, od 2008. – 2024. Njihova zadaća bit će jarčevski red, rad i disciplina. Kad dođe njihovo vrijeme da postanu vođe, svijet će trebati čvrstu i praktičnu ruku lidera kojem najviše znači dobro odrađen posao. Trebati će graditelje, inžinjere, obrtnike i poljoprivrednike, praktične i spretne, jednostavne i uzemljene problem-solvere koji će znati riješiti kompleksne sistemske i ekološke probleme nasljeđene iz našeg vremena. Ako ste malo bolje promatrali ove malene, možda se primijetili da su jako praktični i racionalni, da im je prirodno zapovijedati, da vas često gledaju kao da ste vi nedoraslo dijete i da imaju neku neobičnu mudrost za tako male ljude. Ne traže puno, nisu materijalisti, već razumiju restriktivnost i disciplinu. Skeptični su i ne pokoravaju se baš autoritetu. Lako vide greške svojih roditelja i prepoznaju što oko njih ne valja. Neće vam dozvoliti da im namećete svoja pravila ako ih se sami ne držite. Svoju glazbu i ikone možda još nemaju, ali za njihovog djetinjstva postao je mega-popularan Minecraft, igrica u kojoj se djeca bave gradnjom, suradnjom, vještinama preživljavanja i rješavanjem problema.

Nekoliko mjeseci u 2023., pa opet od 2024. – 2044. rađat će se djeca s Plutonom u Vodenjaku. To je prva generacija novog doba koja će biti puno manje slična nama nego dosadašnje generacije. Rađat će se vrlo osjetljiva djeca s drugačijim nervnim sustavom i zahtijevat će drugačiju skrb. Njihovo vrijeme nosi promjenu odnosa s tehnologijom na način koji je sad teško i zamisliti, a vjerojatno ovisi puno o izborima koje ćemo mi napraviti u međuvremenu. U duhu individualističnog vizionara Vodenjaka, oni će biti prva generacija koja će se ponovno okupiti u manje slobodne zajednice slične onima iz prošlih vremena, kad je svaka mala zajednica živjela po svojim pravilima i uvjetima. Tehnologija je njihova domena, ali je moguć i povratak zemlji zbog opcije samoodrživosti i veće slobode.

Eto, ostavljamo priču za sad tu. Nadam se da vam je bila zanimljiva i inspirativna. Iz ove perspektive možda ćemo lakše shvatiti da ne možemo i ne trebamo svoje vrijednosti nametati drugima, da je evolucijska snaga i odgovor u raznolikosti, dijalogu i suradnji.

Možda ćemo i na obrazovni sustav početi gledati s drugačijim okom. Možda ćemo postati svjesniji svoje uloge u cijeloj priči. Možda će se svatko uhvatiti svoga posla, i pustiti da drugi bude onakav kakav jest prirodno. Možda će vam čak postati lakše zaposliti pravu osobu za pravo mjesto, bez obzira na njihove godine.

A budućnost je možda sasvim drugačija od one kakvu mi možemo zamisliti ograničeni postavkama svojih programa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA