32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNEMA HRVATSKE? Hoće li Johnson dozvoliti Britancima putovanja u samo pet zemalja?

NEMA HRVATSKE? Hoće li Johnson dozvoliti Britancima putovanja u samo pet zemalja?

Britanski premijer Boris Johnson kazao je u ponedjeljak kako je prerano za reći hoće li Britanci moći ljetovati ove godine izvan zemlje, čime je sugerirao da bi se za 15. svibnja planirano omogućavanje turističkih putovanja u druge zemlje moglo odgoditi.

Britanci su jedni od najvećih potrošača tijekom turističke sezone u Europi, pa odluka britanske vlade znatno utječe i na brojne europske, prvenstveno mediteranske, zemlje. Johnson je najavio u Velikoj Britaniji otvaranje ugostiteljskih objekata, frizera i teretana sljedeći ponedjeljak, ali je odbio reći kada će početi međunarodna putovanja, piše The Guardian.

London planira uvođenje “zelenih”, “žutih” i “crvenih” oznaka za zemlje, sukladno epidemiološkoj situaciji, nakon što otvori međunarodni prijevoz. Trenutno su omogućena samo “esencijalna” putovanja.

Međutim, vlada kaže da se još ne može reći koje će zemlje imati “zelenu” oznaku, a u tom će slučaju biti potrebni testovi na koronavirus prije polaska i nakon povratka u zemlju.

“Uzimajući u obzir najnoviju situacija s varijantama (koronavirusa) i dokaze o djelotvornosti cjepiva protiv njih, unaprijed ćemo potvrditi mogu li se međunarodna putovanja koja nisu esencijalna nastaviti 17. svibnja, ili ćemo morati dulje pričekati prije ukidanja ograničenja odlaznog putovanja”, navodi se u vladinoj reviziji.

Johnson je pak na novinskoj konferenciji kazao kako se nada da će se putovanja omogućiti od 17. svibnja, ali je poručio i da ne želi podcijeniti rastući broj slučajeva zaraze covidom-19 u drugim državama.

“Očito se nadamo da možemo krenuti od 17. svibnja, ali ne želimo iskušavati sreću niti podcjenjivati poteškoće koje vidimo u nekim zemljama odredištima koje bi ljudi možda željeli posjetiti”, kazao je.

Britanski mediji sugeriraju da bi na zelenoj listi mogli biti Portugal, Malta, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

Po povratku iz zemalja koje su na žutoj listi predviđa se samoizolacija, dok je pri povratku iz zemalja s crvene liste potrebno ići u karantenu. Također, Johnson je kazao da će Engleska ući 12. travnja u drugu fazu plana izlaska iz lockdowna. prenosi Jutarnji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA