28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleVELIKA TREŠNJA Katastrofalni potres zadao je Dubrovniku najteži udarac 1667.

VELIKA TREŠNJA Katastrofalni potres zadao je Dubrovniku najteži udarac 1667.

Na današnji dan, 6. travnja 1667. godine, na Veliku srijedu oko 8 sati ujutro dogodila se najveća prirodna katastrofa u dubrovačkoj povijesti, katastrofalni potres zvan i Velika trešnja.

Katastrofalni potres zadao je Dubrovniku najteži udarac u njegovoj dotadašnjoj opstojnosti. Poslije potmule tutnjave uslijedio je strahoviti udarac koji je zanjihao grad i srušio ga uz sablasnu lomljavu i tresak. Golemo kamenje zakotrljalo se niz brdo Srđ i rušilo sve pred sobom. More se nekoliko puta povlačilo iz luke i vraćalo, te razbijalo o obalu brodove koji su se tu zatekli.

Prašina koja se uzvitlala iznad porušenoga grada bila je toliko gusta da je, po pričanju očevidaca, zamračila nebo. U zemlji su se pojavile pukotine, a izvori vode su presušili. Snažni vjetar raspirivao je vatre na ognjištima i u pekarnicama tako da se razbuktao požar, koji se nije gasio gotovo dvadeset dana. Kuknjava i zapomaganje zatrpanih i panično trčanje izbezumljenih koji su se uspjeli izvući ispod gomila kamenja, dopunjavalo je užasnu sliku neviđene katastrofe. 

Potres je porušio gotovo cijeli grad i pokopao oko 3 tisuće ljudi, a nastali požar progutao je neprocjenjivo materijalno i kulturno blago što je nastajalo tijekom više stoljeća. Požaru su u njegovu razornom činu pomagali nadošli pljačkaši, a bilo ih je, kolikogod to nevjerojatno zvučalo, i iz redova vlastele. 

Potres se osjetio u mjestima udaljenim i do 500 kilometara.

*U Kotoru je smrtno stradalo preko 200 ljudi. U Velikom Stonu razrušena je polovica kuća. Za potresa se u Veneciji ljuljalo more u kanalima, a osjetili su ga stanovnici Napulja, Smirne i Carigrada.* 

Da nesreća bude veća, potres je pogodio Dubrovnik u kritičnom političkom trenutku, u vrijeme dugog kandijskog rata između Venecije i Turske. Zaraćenim stranama sada se pružila prilika steći važnu prednost zauzimanjem Dubrovnika i njegove luke. To što nisu uspjeli ostvariti svoje želje i pokušaje, treba zahvaliti vještim i upornim dubrovačkim diplomatskim akcijama, kojima se Dubrovnik uspio održati na nogama i ponovno uzdići iz pepela.

izvor: Gradoplov

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA