26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNE ZABORAVIMO: 5. svibnja 1991. osnovani su "Grofovi", jedinica hrabrih dubrovačkih specijalaca

NE ZABORAVIMO: 5. svibnja 1991. osnovani su “Grofovi”, jedinica hrabrih dubrovačkih specijalaca

Na današnji dan, 5. svibnja 1991. godine osnovana je Specijalna jedinica policije “Grof” Policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske.

Hrabri specijalci odmah su počeli osiguravati položaje na Brgatu prema Ivanici. U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku, SJP “Grof” već je uspješno izvršavala vojno-policijske zadaće. Početkom općeg vojnog napada, srpsko crnogorskih agresora, na Dubrovnik i dubrovačko područje 1. listopada 1991., SJP „Grof“ sudjeluje u borbama u Komolcu, na Brgatu, Bosanci, Strinčjeri i Srđu te u borbama kod Bistrine.

Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika i u oslobađanju Komolca, Mokošice, Zatona i Orašca. Tijekom akcije pokušaja oslobađanja Golubova kamena u svibnju 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem kojem su naneseni veliki gubitci u ljudstvu i tehnici ali je na žalost i sama Jedinica imala mnogo ranjenih.

U temelje Republike Hrvatske život je ugradilo deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udrugu Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik.

Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put napušta matičnu Policijsku upravu te odlazi na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacije “Poskok-1” i “Poskok-2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju i u operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.

Povodom 31. obljetnice njihova osnutka pripremljen je i program koji će se održati u Platu, dok će u Muzeju Domovinskog rata na Srđu otvoriti prigodne izložbe na kojima će se uz odavanje počasti hrabrim dubrovačkim specijalcima, javnost moći upoznati i s djelovanjem hrabrih riječkih “Ajkula”.

Specijalna jedinica policije Rijeka osnovana je 8. travnja 1991. kao prva borbena postrojba u Rijeci i okolici. Ratno ime jedinice, koje je postalo i službenim nazivom je „Ajkula“. Jedinica je imala težak ratni put u kojem je život izgubilo osam njezinih pripadnika, a ranjeno ih je više od pedeset.

U obrani RH jedinica se nalazila najviše u Lici i na Velebitu, na Banovini, u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, na Kordunu i u Dubrovniku. Uz mnoge policijske zadaće, u vojnom smislu aktivno je sudjelovala u oslobodilačkim akcijama na jugu Hrvatske od 10. travnja do 19. lipnja 1992., na Maslenici i u Medačkom džepu, te u akcijama Bljesak i Oluja.

30 godina zajedno

U sklopu ovogodišnjeg sveobuhvatnog muzejskog programa pod nazivom „Dani ponosa“ i obilježavanja 30. obljetnice uspješne deblokade Dubrovnika i oslobađanja dubrovačkog područja te izlaska Hrvatske vojske na međunarodno priznate granice RH na hrvatskome jugu, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik priredio je, u suradnji sa Specijalnim jedinicama policije Rijeka – „Ajkula“, i „Grof“ – Dubrovnik, dvije izložbe o njihovim ratnim putevima zajedničkog naziva „Grofovi i Ajkule –  Trideset godina zajedno“.

Na taj način, u emocijama bogatim prostorima tvrđave Imperijal, postavom ovih izložbi simbolično se želi naglasiti njihovo ratno i poratno zajedništvo.

Otvorenje izložbi je 5. svibnja u 14 sati u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik, tvrđava Imperijal, Srđ.

FOTO: Emotivno u Platu, na 31. obljetnici osnutka SJP Grof

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA