30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNajveći izazov novog GUP-a bit će balans između zaštite prostora i očekivanja...

Najveći izazov novog GUP-a bit će balans između zaštite prostora i očekivanja vlasnika zemljišta i investitora

– Sve će biti izazov, jer je projektni zadatak, koji nam je dao Grad Dubrovnik sveobuhvatan. Ovako na prvu, mogu reći da će biti veliki izazov naći balans između plana zaštite prostora i očekivanja vlasnika zemljišta i investitora, kazala je danas u Dubrovniku Jasminka Pilar – Katavić, direktorica tvrtke Urbanistica d.o.o., koja je s gradonačelnikom potpisala 1,2 milijuna kuna vrijedan ugovor za izradu sveobuhvatnih izmjena i dopuna Prostornog i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika.

-Teško je govoriti o rokovima, ali prema onome što sad znamo, prvi nacrt Plana očekujemo oko Nove godine, a čim on bude gotov uključit ćemo stručnu i opću javnost. Svjesna sam velike odgovornosti koju preuzimamo, ali mislim da svojim iskustvom i kvalitetom u suradnji s Gradom i javnošću napraviti dobar plan. Jer bez dobre suradnje nema ni dobrog plana, kazala je Pilar – Katavić dodavši kako njezina tvrtka zapošljava 10 ljudi, od kojih su njih 7 ovlašteni arhitekti-urbanisti. Uz njih u tvrtki radi inženjer građevine, kao i krajobrazni inženjer. Na tržištu djeluju 18 godina, a imaju veliko iskustvo u izradi čak 240 urbanističkih planova u RH od kojih je 40 posto u gradovima uz obalu.

-Ovdje u Dubrovniku je osjetljivost prostora kudikamo veća te ćemo nastojati uz sve zadane ciljeve i programska polazišta dati ne samo točne odgovore, nego kroz suradnju s naručiteljem i participaciju javnosti i stručne javnosti već tijekom izrade plana dobiti povratne informacije, što zapravo građani žele, jer ovise planovi rade za građane. I sasvim sam sigurna da će ovaj proces biti participativan, više nego svi ostali dosad, jer to je ono za što se struka na području cijele države u zadnje vrijeme jako zalaže. Bez te komponente nema ni dobro odrađenog posla, istaknula je Jasminka Pilar – Katavić, direktorica poduzeća Urbanistica d.o.o.

Glavni ciljevi novih planova

Gradonačelnik Mato Franković prilikom potpisivanja ugovora je naglasio kako lani napravljene ciljane izmjene i dopune PP-ua i GUP-a Grada Dubrovnika te da je sad došlo vrijeme za sveobuhvatne izmjene, odnosno nove planove.

-Glavni ciljevi su uvrštenje u planove buffer zone, kontaktne zone svjetske baštine “Starog Grada Dubrovnika”; usklađenje sa smjernicama konzervatorske podloge za kontaktnu zonu i preporukama iz Izvješća o stanju prostora u Gradu Dubrovniku za razdoblje2014- -12018.; usklađenje sa zakonskim i pod zakonskim propisima; ugradnja mjera radi ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama; usklađivanje demografskih, gospodarskih i drugih podataka i utjecaja na prostorno uređenje, koji su se izmijenili u razdoblju od donošenja prošlog plana; revizija planskih rješenja infrastrukturne mreže: prometa, vodoopskrbe, vodoopskrbe, odvodnje i drugo; preispitivanje i redefiniranje uvjeta i načina gradnje za sve vrste građevina unutar građevinskog područja naselja, unutar građevinskog područja izvan naselje izvan građevinskih područja i utvrđivanja stvarnog stanja njihove izgrađenosti, uređenosti; preispitivanje broja Urbanističkih planova te sukladno detaljno urbanističkim analizama propisivanje uvjeta provedbe zahvata u prostoru; prostorno planska zaštita izvorišta i uvrštenje zona zaštite na prostoru Dubrovnika i realizacija sadržaja i projekata od javnog interesa grada. Dakle osiguravanje skladnosti gradnje i zaštite prostora, kazao je Franković.

Zaštita, sklad i razvoj

Dodao je kako vjeruje da će u zadanim rokovima, okvirno u dvije godine imati konačni dokument koji će odražavati s jedne strane skladnost, a s druge poštivanje baštine i s treće strane i razvoj grada.

-Radeći na ovim ciljevima posebnu smo pažnju dali razvoju. Osiguravanju novih zona stambenog življenja izvan GUP-a (užeg dijela grada), odnosno u zonama prema Gornjim selima i dosad nerazvijanim područjima, gdje smo sigurni da će u budućnosti zahvaljujući novoj infrastrukturi kvalitetno živjeti mnogi mladi ljudi, kazao je Franković koji je zahvalio predstavnicima tvrtki Urbanistica i Ires ekologija te dodao kako se nada da će sve teći u zadanom roku na korist naših građana, “koji , siguran sam, s nestrpljenjem iščekuju izradu ovog novog GUP-a i PP-ua.

Studije o utjecaju na okoliš

Mario Mesarić direktor tvrtke Ires ekologija d.o.o. danas je s gradonačelnikom potpisao ugovor o izradi strateških studija utjecaja na okoliš, koje će pratiti izradu planova.

-Ires ekologija je tvrtka koja se bavi zaštitom okoliša, ali dominantno se bavimo izradama studija utjecaja na okoliš i strateških studija utjecaja na okoliš. U zadnjih 10 godina oformili smo respektabilan tim. Ima na 19 u tvrtki. Zaposlili smo stručnjake različitih profila. Dakle biologe, geologe, geografe, krajobrazne arhitekte, agronome, šumare. U principu imamo sve ono što je potrebno kako bi se “in house” provela napravila studija utjecaja na okoliš. Prostor već poznajemo jer smo radili izrade dokumenata za Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i na gradskoj razini smo surađivali na odgovoru na pitanja bitnih u svrhu prilagodbe na klimatske promjene. Mogu reći da je riječ o kompleksnom zadatku. Čast mi je što možemo staviti naše resurse na raspolaganje Gradu Dubrovniku, zaključio je Mesarić.

Ugovor za izradu PP-a i GUP-a potpisan s tvrtkom Urbanistica d.o.o. vrijedan je 1 245 000 kn, a ugovor potpisan s tvrtkom Ires ekologija za izradu strateških studija o utjecaju na okoliš vrijedan je 385 000 kuna. Riječ je o iznosima bez uračunatog PDV-a.

Izabrani izrađivači novog GUP-a Grada Dubrovnika i studija procjene utjecaja na okoliš

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA