31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNagrada za životno djelo slikaru Pinu Trostmannu, počasni građanin Francesco Cosiga

Nagrada za životno djelo slikaru Pinu Trostmannu, počasni građanin Francesco Cosiga

Na 18. sjednici Gradskog vijeća donesena je Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Dubrovnika, koja će povodom obilježavanja Dana Grad i 1051. Feste sv. Vlaha dobitnicima biti uručena na Kandeloru 2. veljače na Svečanoj sjednici.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je akademskom slikaru Josipu Pinu Trostmannu.

Godišnje nagrade dobili su Jadranka Lady Beresford-Peirse, osnivačici i voditeljici zaklade The International Trust for Croatian Monuments iz Londona, koja je nakon Domovinskog rata sudjelovala u obnovi spomenika kulture u Dubrovniku; Paul Davies, britanski ratni izvjestitelj koji je 1991. u jesen 1991. izvještavao iz opkoljenog Dubrovnika za ITN; Ante Delija, UFC borac, koji je ove godine pobijedio je u finalu PFL-ovog turnira; Fred i Phillys Muler iz Montereya te Turističko ugostiteljska škola Dubrovnik.

Za počasnog građanina posmrtno će biti imenovan Francesco Cosiga, talijanski političar i predsjednik, ujedno i prvi je strani državnik koji je posjetio međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku.

SLUŽBENO PRIOPĆENJE IZ GRADA

Na temelju prijedloga Odbora za javna priznanja, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, na svojoj 18. sjednici, odlučilo je o dodjeli javnih priznanja, koja se kao izraz javne pohvale dodjeljuju onima koji su svojim djelovanjem pridonijeli promicanju i ugledu Grada Dubrovnika.

Laureate su, nakon glasovanja vijećnica i vijećnika na zatvorenom dijelu sjednice, objavili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, ujedno i potpredsjednik Odbora za javna priznanja te predsjednica tog odbora Olga Muratti.

Javna priznanja Grada Dubrovnika dodjeljuju se prigodom blagdana Svetoga Vlaha, ujedno Dana Grada Dubrovnika.

Javna priznanja „Nagrada Dubrovnika“ za 2022. godinu dodjeljuju se:

• Lady Jadranki Beresford-Peirse, za iznimna postignuća u obnovi, zaštiti i promociji dubrovačke i hrvatske kulturne baštine;

• Paulu Daviesu, za iznimni doprinos u promicanju povijesne istine o Domovinskom ratu;

• Anti Deliji, za izniman doprinos sportu grada Dubrovnika;

• Fredu i Phyllis Meurer, za dugogodišnji predani humanitarni rad, prijateljstvo i promociju Dubrovnika;

• Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, za izniman doprinos u razvoju turističkog obrazovanja u Dubrovniku. 

Nagrada Dubrovnika za životno djelo dodjeljuje se Josipu Pinu Trostmannu za iznimna umjetnička postignuća i dugogodišnji pedagoški rad.

Ove godine dodjeljuje se i javno priznanje „Počasni građanin Grada Dubrovnika“. Počasnim građaninom Grada Dubrovnika posmrtno se proglašava Francesco Cossiga za iznimne zasluge i značajne humanitarne aktivnosti za vrijeme Domovinskog rata. Franceco Cossiga bio je talijanski pravnik, pedagog i političar. U vrijeme početka Domovinskog rata bio je predsjednik Republike Italije (mandat mu je istekao u travnju 1992.).

1 KOMENTAR

  1. Pino je kamen u temeljima grada, ali me također oduševila nagrada Paulu Daviesu!! Čovjek je riskirao puno puta i ostvario dosta priloga koji su opisali slikom naš život poslije 01.10. 991. A do danas se spominjao tu i tamo…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA