29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaMuzej Domovinskog rata proslavio važnu obljetnicu izložbom „15 godina čuvara sjećanja u...

Muzej Domovinskog rata proslavio važnu obljetnicu izložbom „15 godina čuvara sjećanja u simbolu pobjede i slobode“

U sklopu Programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 15. obljetnice djelovanja Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal na Srđu, simbolu obrane Dubrovnika, otvorena je izložba „15 godina čuvara sjećanja u simbolu pobjede i slobode“.

Prikazan je razvoj muzeja in situ od početaka djelovanja u tvrđavi Imperijal do danas. Naime, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, koji je kao ustanova osnovan 2016. godine, obilježava 15. obljetnicu postavljanja stalne izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ u tvrđavi Imperijal.

Tijekom prve polovice 2008. realizirana je akcija prikupljanja muzejske građe kroz suradnju voditeljice projekta osnivanja Muzeja Domovinskog rata Varine Jurica Turk s Udrugom ZNG–e Dubrovnik 1991. i istaknutim dubrovačkim braniteljima. Prikupljeno je više od 1500 izvornih ratnih fotografija, oko 120 sati video snimaka te deseci predmeta i dokumenata. Stručnom obradom ove vrijedne građe uspješno je realizirana izložba “Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.–1995.”, kao dio projekta izrade budućeg stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, u prostoru tvrđave Imperijal na Srđu, koja za sve Dubrovčane predstavlja simbol herojstva i pobjede u Domovinskom ratu. Od otvorenja do danas razgledalo ju je više od 800.000 posjetitelja.

Gradonačelnik Franković u svom je obraćanju istaknuo važnost pamćenja i očuvanja istine o ovom dijelu dubrovačke i hrvatske povijesti živom te njenom prenošenju novim generacijama, ali i brojnim stranim posjetiteljima koji pokazuju izniman interes za tematiku Domovinskog rata i hrabre obrane Dubrovnika. Prisjetio se pritom poznatih riječi pokojnog generala Nojka Marinovića koji je rekao „Djecu moramo učiti da pamte, a ne da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golemi teret“.

Na otvorenju izložbe govorila je još ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo Đuraš.

Djelujući u visokovrijednim poviješću bogatim prostorima tvrđave Imperijal Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik omogućeno je revitaliziranje i oživljavanje mjesta koje je bilo i ostalo simbol pobjede i slobode u Domovinskom ratu. Danas se u njemu čuva više od 2000 fotografija i 7000 predmeta i dokumenata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA