26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMole se pacijenti da ubuduće ne dolaze na pregled osobnim vozilom...za sve...

Mole se pacijenti da ubuduće ne dolaze na pregled osobnim vozilom…za sve nejasnoće, zovite policiju

Jedan liječnik obiteljske medicine na vrata svoje ordinacije zalijepio je obavijest kojom je na ironično upozorio svoje pacijente na nelogičnosti izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, zbog kojih bi velik broj hrvatskih građana mogao ostati bez vozačke dozvole. Iako je riječ o šaljivom natpisu, on vrlo jasno upozorava na nelogičnosti izmjena ovog Zakona koji je Vlada, bez prihvaćanja iti jedne primjedbe liječnika poslala u drugo čitanje.

Jučer je i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ponovno pozvala saborske zastupnike da reagiraju na predložene izmjene.  

Naime, prema predloženome, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova svojih pacijenata te bi bili dužni prijaviti policiji, ako su ugrožene vozačke sposobnosti.

-To će, ističu iz KoHOM-a, u tešku situaciju dovesti oko 2500 obiteljskih liječnika i desetke tisuća pacijenata koji će ostati bez vozačke dozvole, čime se može ugroziti i funkcioniranje prijevoza, hitnih službi i opskrbe.

Upozoravaju i da resorno ministarstvo nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, a ne spominje se ni donošenje pravilnika koji bi definirao stanja u kojima se pacijentu treba oduzeti vozačka dozvola.

Zakonski će se sva odgovornost prebaciti na liječnike kojima se propisuje kazna od pet do deset tisuća kuna, ako ne prijave pacijente MUP-u, te se može očekivati da će na liječnike nasrnuti i osiguravajuće kuće i teretiti ih za milijunske iznose.

KoHOM će, stoga, nakon stupanja zakona na snagu, preporučiti liječnicima da prijavljuju zabranu vožnje za sva zdravstvena stanja za koja procijene da bi mogla potpasti pod tu kategoriju, kao i u slučajevima korištenja određenih lijekova.

Ističu i da Vlada ni u jednom trenutku nije dala podatke o tome za koji je broj prometnih nesreća uzrok bilo zdravstveno stanje pacijenta ili lijekovi koje uzima.

Resornom ministru Viliju Beroš zamjeraju što nije reagirao na ove probleme, niti je stao na stranu liječnika, te umjesto toga “ovih dana bombastično najavljuje obvezne sistematske preglede”.

No, prođe li ovakav Vladin prijedlog, pacijenti ne samo da se neće odazivati na sistematske preglede nego se neće svom liječniku javljati ni kada budu stvarno bolesni zbog straha da ne ostanu bez vozačke dozvole, upozorava KoHOM.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA