31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKultura"Stanovnici mora" uhvaćeni objektivom Ines Miljan Popović

“Stanovnici mora” uhvaćeni objektivom Ines Miljan Popović

U prizemlju Narodne knjižnice Grad sinoć je otvorena izložba fotografija “Stanovnici mora” Ines Miljan Popović, inženjerke pomorskog prometa i zaljubljenice u more. Izložbu je, s autoricom fotografija, otvorila knjižničarka Katarina Palinić. 

-Ines je inače velika ljubiteljica mora, kada mislim velika, mislim stvarno stvarno velika. Njezina ljubav prema moru traje od najranijih dana. Tu ljubav, kako ona kaže, pokušala je ovjeriti odlaskom na pomorski fakultet što je i dan danas dosta neobičan izbor za djevojke, ali nakon tog fakulteta shvatila je da joj to nije bilo dovoljno, da nije uspostavila tu vezu intenzivno koliko je htjela pa se kroz svoj privatni život i kroz svoje hobije nastavila povezivati s morem. Tako se Ines bavi ronjenjem, skiperica je, ribanjem, kupa se kroz cijelu godinu – kako ona kaže, svaki dan ima dodir s morem i to joj je očito jako važno, – istaknula je Palinić o autorici fotografija. 

Ines Miljan Popović odnedavno radi u Muzeju morskih školjaka, a ljubav prema fotografiji započela je u trenutku kada joj je instruktor ronjenja s bocama dao svoj fotoaparat da zabilježi “nešto u mnoštvu boja”. 

-Ta prva kamera mi je dala znanje da nije strašno i da se može “uloviti” dosta toga. Volim reći da je ovo rezultat slučaja tolikog vremena provedenog u moru, da sam uspjela s tako skromnom opremom uloviti ovako lijepe trenutke, – objasnila je Miljan Popović. 

Najviše fotografija nastalo je upravo na Jadranu, “ima tu bistrinu, boje i svjetlost – neusporediv s bilo čim drugim”.

Fotografije s izložbe nastale su tijekom posljednje tri godine,  upravo na dubrovačkom području, u cavtatskom arhipelagu gdje autorica živi i provodi najviše vremena. 

-Mi smo obitelj koja živi s morem, nisam samo tu ja u pitanju, već  i suprug i djeca – posložile su se kockice – njegova ljubav prema školjkama je prerasla jednu kućnu atmosferu i dobili smo priliku da iskoristimo prostor u Cavtatu kojeg mislim da smo oplemenili usput i ponudili jedan kulturni sadržaj koji je zanimljiv i za domaće i za goste. Nudi priliku da se i oni kroz nas spoje s prirodom, s morem, – istaknula je Miljan Popović o novootvorenom Muzeju morskih školjaka. 

Cilj izložbe je bio prikazati autoričinu ljubav prema moru, ali i osvijestiti ljude da se ova priroda nalazi u bliskoj okolini, ali oni ne pronalaze vrijeme primijetiti sve te ljepote koje ih okružuju. 

-Samo to da smo svjesni da ljudi iz cijelog svijeta dolaze tu, plaćaju velike novce da bi pokušali doživjeti ovo što mi imamo, zaključila je Miljan Popović. 

Izložba ostaje otvorena do petka, 24. lipnja radnim danima od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati.

FOTO: Vedran Levi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA