11.8 C
Dubrovnik
Subota, 3 prosinca, 2022
NaslovnicaLifestyleMEĐUNARODNI DAN MLADIH/Programi iz svijeta znanosti, tehnologije, umjetnosti te njihovo spajanje u...

MEĐUNARODNI DAN MLADIH/Programi iz svijeta znanosti, tehnologije, umjetnosti te njihovo spajanje u konkretne prilike

Međunarodni dan mladih u Centru za mlade Dubrovnik, započeo je predavanjem Agencije za mobilnost. Predstavnica Agencije za mobilnost i programe EU, Ema Ćerimagić predstavila je okupljenim mladima i youthworkerima koje sve mogućnosti za mlade se nude u okviru novog programa Erasmus+, kao i načela koja ovaj program promovira. Osim strateških partnerstava, razmjena mladih te participiranja mladih u društvenim procesima, prikazala je i mogućnosti koje se otvaraju u okviru Europskih snaga solidarnosti. Ovaj mehanizam koji služi primarno volonterskim projektima kada je kvalitetno pripremljen pruža iznimno vrijedno iskustvo neformalnog učenja, multikulturalnosti i osamostaljivanja za volontere. Stoga je predstavljen i proces akreditacije za oznaku kvalitete za ovu vrstu projekata te su predstavnici organizacija mladih imali priliku individualnog savjetovanja.


Za vrijeme trajanja “Otvorenih vrata laboratorija i karijere u STEM-u” UR instituta i Zajednice tehničke kulture Dubrovnik, prezentiran je i rad UR Instituta i Udruge inovatora Dubrovačko-neretvanske županije, kao i dva kontinuirana programa: Klub mladih znanstvenika, te Science Underground Academy koji godinama okupljaju mlade znanstvenike koji tako stječu praktična znanja te poticaj za vrijedna istraživanja najsuvremenijih tematika.
Uslijedile su prezentacije Centra za karijere mladih, KORAK-a te ESN Dubrovnika u kojem su predstavljene njihove inicijative, uspjeh dosadašnjih projekata te hvalevrijedni rad s mladima. Predstavnica udruge Korak, Dora Borić je predstavila rad udruge te radionice i projekte koji potiču mlade na sudjelovanje u projektima poput očuvanja okoliša, recikliranja i mnogobrojnim drugim projektima. Predstavnik EUROPE DIRECT-a Dubrovačko-neretvanske županije, Božo Simović iz udruge Erasmus Student Network Dubrovnik, predstavio je na koji se način kroz program Europe Directa DNŽ javnosti, a naročito mladima, približavaju EU vrijednosti.

S ciljem motiviranja mladih na uključivanje u raspravu o budućnosti EU, Simović je istaknuo kako se svake godine otvara sve više mogućnosti i prilika te ih je tim povodom još jednom pozvao da sudjeljuju u Pub Kvizu, radijskim emisijama, kao i ostalim redovitim mjesečnim aktivnostima. Predsjednik organizacije Centar za karijere mladih, Marko Žmirak, istaknuo je prilikom predstavljanja važnost projekta Dubrovnik EXPO, koji promovira obrazovanje i na jednom mjestu povezuje gospodarstvenike, visoko obrazovne institucije, mlade i ostale zainteresirane dionike s ciljem ostvarivanja međusektorske suradnje i uspostavljanja novih poslovnih odnosa i projekata.

U popodnevnom dijelu programa Udruga Luža pripremila je radionicu fotografiranja u kojoj su sudionici nakon teorijskog uvoda i praktičnih uputa, krenuli u istraživanje Centra za mlade i njegove okolice u potrazi za zanimljivim kadrovima i fotografijama koje su na kraju i stručno ocijenjene.
Radionica “Molekularno biohakiranje” UR Instituta upoznala je znatiželjne sudionike sa svijetom biotehnoloških znanosti te biohakiranja DNA i RNA. Polaznici su tako dobili uvid u genetičko inženjerstvo te im je dočarano eksperimentalno proučavanje gena, kao i dizajniranje sintetičke DNA na računalu.


Dva dana raznovrsnog programa iz svijeta znanosti, tehnologije, umjetnosti te njihovog spajanja u konkretne prilike za mlade, poslužili su kao uvertira za kavicu na okruglom stolu u sklopu “S.A.I.N.T. Caffe-a” i završni čin proslave Međunarodnog dana mladih.

Planirani koncert zbog nepovoljne vremenske prognoze morao je biti otkazan, no nadamo se da će biti održan prvom prilikom te da će mladi dubrovački glazbenici što prije zasvirati pred velikom publikom.

Proslava Međunarodnog dana mladih dio je i projekta Centar za mlade Dubrovnik koji kreiranjem  edukativnih, zabavnih, participativnih i psihosocijalnih sadržaja, te uređenjem prostora i unaprijeđenjem civilno-javnog partnerstva jača infrastrukturu i prilike za mlade u Dubrovniku. Projekt je u iznosu od 75 000 HRK financiran od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske i sufinanciran od strane Grada Dubrovnika. Nositelj projekta je Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, a partneri su Grad Dubrovnik, Udruga za mlade Maro i Baro, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika te Univerzalni istraživački institut UR.


Centar za mlade Dubrovnik zahvaljuje svim sudionicima i još jednom čestita Međunarodni dan mladih. Drago nam je što možemo poslužiti kao mjesto za učenje, druženje i razvoj. Naša su vrata uvijek otvorena.

Biti mlad- ovdje i sad!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA