28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiKroz edukativne radionice i predavanje Centar za sigurniji internet upoznao djecu i...

Kroz edukativne radionice i predavanje Centar za sigurniji internet upoznao djecu i odrasle s online seksualnim uznemiravanjem

Obzirom na sve veći porast zlostavljanja djece kao rezultat razvoja novih oblika zlostavljanja s razvojem tehnoloških komunikacijskih dostignuća Centar za sigurniji internet protekla dva dana gostovao je u Zajednici tehničke kulture Grada Dubrovnika. U Centru za mlade Dubrovnik Martina Nikolić i Ana Veočić održale su radionicu za učenike srednjih škola 21. ožujka te radionice za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole te predavanje za odrasle 22. ožujka.

Predavačice su prvi dan održale zanimljivu i poučnu radionicu za srednjoškolce pod nazivom “Samo šala i zabava ili uznemiravanje“ gdje su se usmjerile na online seksualno uznemiravanje. Učenici su pokazali da su savjesni, svjesni i da kritički promišljaju o sadržaju i izazovima na internetu – što uključuje seksualno uznemiravanje, u kojim oblicima se skriva, kome se obratiti i na koji način to prijaviti.

Na radionicama za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole pod nazivom „Istina ili izazov u digitalnom dobu“ predavačice su s učenicima kroz razgovor prošle temu internetskih izazova koji se isprepliću sa seksualnim uznemiravanjem. U skladu s time učenici su dobili i zadatak da u timovima riješe određene situacije i da napišu pet savjeta za vršnjake o tome kako pristupiti navedenom problemu te koji su potencijalni problemi koji mogu proizaći iz tih situacija. U otvorenoj komunikaciji i predavačice su došle do novih saznanja i ideja te do potencijalnih problema u komunikaciji o ovoj temi s roditeljima.

Nakon toga uslijedilo je i predavanje za roditelje i stručnjake pod nazivom „Što nam treba da bismo bili odgovorni učitelji i roditelji u moru digitalnih informacija“. Tema za odrasle odnosila se na pregled najvećih opasnosti i konkretnih preporuka i aktivnosti koje roditelji i učitelji mogu i trebaju raditi s djecom. Odrasli su tako saznali kako prepoznati je li ponašanje djeteta rizično, na koji način razgovarati s njima, dobili su savjete vezane uz njihovo dijeljenje fotografija i podataka o svojoj djeci u digitalnom okruženju. Također su dobili i takozvani „obiteljski ugovor “ koji je odličan način za započeti razgovor u obitelji o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i načina za postavljanje jasnih očekivanja i granica. Sudionici su imali i mnogobrojna pitanja i nedoumice koje su predavačice stručno riješile i potaknule zainteresirane na buduću suradnju.

Mnoštvo edukativnih materijala možete pronaći na web stranici Centra za sigurniji internet: www.csi.hr

Radionice i predavanje Centra za sigurniji internet organizirane su u sklopu kontinuiranog projekta (e)odrastanje kojeg zadnje dvije godine Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika provodi u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Dječjim vrtićima Dubrovnik i Dječjim vrtićem Pčelica kroz niz aktivnosti (predavanja, radionica, anketa,…) za djecu, roditelje, odgojitelje i učitelje, što je omogućeno kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA