24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaKONSTITUIRANI: već na prvoj sjednici prštale iskre radi MOST-ovog "nepoštivanja dogovora"

KONSTITUIRANI: već na prvoj sjednici prštale iskre radi MOST-ovog “nepoštivanja dogovora”

Izborom Terezine Orlić iz Dubrovačkog demokratskog sabora za predsjednicu Županijske skupštine, konstituiran je novi saziv koji broji 37 vijećnika, na mandat od četiri godine. Orlić je izabrana s 29 glasova za, te 8 suzdržanih MOST-ovih vijećnika. Zbog suzdržanih glasova MOST-ovih vijećnika nazočnim vijećnicima se obratio Teo Andrić koji je zamjerio kolegama iz MOST-a kršenje dogovora postignutog na sastanku prije održavanja sjednice. Na njoj je, prema njegovim riječima, bilo dogovoreno da se glasa za Terezinu Orlić za predsjednicu, te za Nikšu Sentića kao prvog potpredsjednika kao i Pera Jerkovića iz MOST-a kao drugog potpredsjednika i zajedničkog kandidata oporbe. I župan Nikola Dobroslavić je postupak MOST-a nazvao veoma nekorektnim, te ih je optužio za “umjetnu diverziju”. Ivo Karamatić, vijećnik s liste SDP-HNS je prozvao novu predsjednicu koja je dopustila raspravu na točki na kojoj to prema poslovniku nije dozvoljeno.

Zbog istupa MOST-a, Klub HDZ-a i partnera je zatražio 15 minuta stanke zbog novonastale situacije.

Povratkom na sjednicu, Teo Andrić je u ime HDZ-a i partnera želio pojasniti zašto je zatražio stanku.

-Htjeli smo pokazati povjerenje jednih u druge mi ne možemo podržati kandidaturu Pera Jerkovića, bit ćemo suzdržani. kako mi njima išta možemo vjerovati, a što se dogovorimo u budućnosti. Želio sam da ovo bude svečana sjednica i onda se sada sve zakompliciralo, u šoku sam – kazao je Andrić.

Nakon ovih riječi, za govornicu je izašao Pero Jerković iz MOST-a, te je rekao kako odustaje od kandidature, a i da zna kako je potreban broj glasova oporbe dobila kandidatkinja SDP-a za potporedsjednicu Skupštine, Fani Favro Bukvić.

-Mene ne zanima jesam li nekome pokvario svečarsko raspoloženje, nikad nisam bio za jednoumlje, od nove predsjednice i ove Skupštine očekujem da se radi na problemima koje u ovoj županiji postoje, a koje su isticane u kampanji – rekao je Jerković.

Jednoglasno su za potpredsjednike izabrani : Nikša Sentić iz HDZ-a i Fani Favro Bukvić iz SDP-a.

Župan Nikola Dobroslavić je, obraćajući se svim vijećnicima rekao kako ima potrebu istaknuti na važnost Županijske skupštine kao drugog stupa, predstavničkog tijela koje bi trebalo biti konstruktivno u bitki za dobrobit ove županije. Dodao je i kako očekuje konstruktivnu suradnju sa svima, te da oni jesu u prisnijoj suradnji s DDS-om, ali kako to ne isključuje nikoga u Skupštini. Najvažnija riječ je – konstruktivnost – zaključio je Dobroslavić.

Sjednicom je do izbora nove predsjednice predsjedao Blaž Pezo s liste HDZ-a i partnera koja je osvojila 17, odnosno najveći broj mandata na prethodnih lokalnim izborima.

Prije toga su utvrđene zamjene izabranih vijećnika s lista, pa će tako umjesto Nikole Dobroslavića u Županijskoj skupštini sjedati Teo Andrić, a umjesto Žakline Marević Ana Prusac iz HDZ-a; što se tiče MOST-a, svoj mandat je u mirovanje stavio Božo Petrov umjesto kojega je došao Elvis Soče; na listi SDP-HNS mandat u mirovanje je stavio Valentin Dujmović, a njegova zamjena je Zdravko Čulić, umjesto Katarine Gugić došao je Ivo Žuvela, dok je umjesto Miša Krstičevića mandat aktivirao Ivo Karamatić; Pero Vićan iz DDS-a svoj je mandat prepustio Marku Vidoviću.

Novoizabrani vijećnici su položili prisegu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA