18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaKolumneKOMENTAR: moglo bi biti "čupavo"!

KOMENTAR: moglo bi biti “čupavo”!

Birači su izvukli karte, a političari će se i u Gradu i u Županiji dobro namučiti da ih poslože. Složiti većinu u Gradskom vijeću, ali i u Županijskoj skupštini, neće biti nimalo lagan zadatak. Naime, bit će, ukoliko se nađe zajednički jezik sa središnjom figurom ovih lokalnih izbora. Ne mislim na Roka karićara jer njega se naziva zvijezdom izbora, već na jednog od najiskusnijih i najdugovječnijih političara na ovim prostorima, Pera Vićana. Predsjednik DDS-a će u sljedećih 10-tak dana “rasplesti” ili zavezati gordijski čvor nad ovim lokalnim izborima. Tako se barem, zasad čini. Njegovo je ime poveznica županijske i gradske razine, poveznica županijskog i gradskog HDZ-a, a kako je kao kandidat za dubrovačkog gradonačelnika ušao u drugi krug s Matom Frankovićem, kampanja koja počinje bit će ujedno i lakmus papir njihovih odnosa i eventualne buduće suradnje.

Objektivno, vrijednost tri DDS-ova mandata Pera Vićana u Gradskom vijeću značajno raste zbog njegovih mandata u Županijskoj skupštini. Jer, Vićanova tri mandata rješavaju problem većine u Županijskoj skupštini (37 vijećnika), ukoliko pobjedi HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić. Računica je jednostavna 3 DDS + 17 HDZ = 20. U slučaju pobjede, MOST-ov kandidat Božo Petrov će imati puno kompliciraniju situaciju, jer je njegova stranka osigurala u Skupštini 8 mandata i ima hoda do većinskih 19.

Ali…

Vićanova 3 mandata u Gradskom vijeću ne rješavaju kompleksnu situaciju u kojoj se, nakon izborne nedjelje, našao gradonačelnik Mato Franković, prema ostvarenoj razlici u prvom krugu, izgledni mandatar za novi ciklus na čelu Grada. Posve je jasno da će HDZ za većinu morati sklopiti savez s dvoje partnera. Sa srđevcima koji imaju 3 mandata kao i Vićan? Nije nemoguće, ali izuzetno teško. Srđevci, barem dosad, nisu htjeli stupati ni u kakve čvrste koalicije koje bi im diktirale dizanje ruku bez vlastitog uvjerenja da je to dobro, radi “mira u kući”. Ono što bi, eventualno, moglo “preokrenuti” ili ublažiti dosadašnji stav srđevaca je činjenica da bi se u Gradu u nadolazećem mandatu morao i trebao donijeti novi prostorni plan, tema kojom se bave od svog aktivističko-političkog postanka, ujedno tema od nevjerojatno velike važnosti za Grad. Možda bi se u tom javnom interesu mogao naći prostor za zajedničko djelovanje. Što se tiče broja glasova, DUSTRA nije ostvarila loš rezultat. Ali je smanjeni broj vijećnika odigrao svoje i umjesto dosadašnja 3, dobila je 2 mandata. Nedovoljno. Bi li Vićan pristao na suradnju sa Željkom Ragužem? Teško. E, sad dolazimo do 2 mandata koja je osvojio karićar Ivica Roko. Oni koji stoje u pozadini lansiranja “zvijezde” izbora koja je digla i značajan broj glasova HDZ-u, sad vjerojatno “lupaju glavom od zid”. I, naravno da to nikad neće i javno priznati. Jer, ono što je počelo kao neka vrsta (posve neprimjerene) zafrkancije, nadraslo je svaka očekivanja. I, umjesto da donese glasove, oduzelo ih je. Pa, ako je Ivica Roko možda i prikupio protestne glasove, ako su 1754 kružića na njegovoj izbornoj listi snažna poruka o tome kako građani doživljavaju rad Gradskog vijeća, takav uspjeh Ivice Roka bi, za sve nas, kao društvo, trebao biti prvenstveno neugodno iznenađenje. A ja pritom ne mislim ništa osobno loše o Ivici Roku. Raguž i Roko, ukoliko ipak bude na prodaju, mogli bi osigurat većinu u Gradskom vijeću. Točno 11 vijećnika od kojih se nitko ne bi smio ni prehladiti kada se bude glasovalo, a bit će poželjno i da svi budu u mogućnosti trezveno dignut ruku za odluke koje se donose. Možda bi se, potencijalno, moglo računati još jedino na MOST-ovog vijećnika Mara Kristića kao “osigurača” za većinu. Svi su oni potencijalni koalicijski partneri HDZ-u. Mladi SDP-ovci su posve isključeni iz takvih relacija, ukoliko misle početi graditi neki novi SDP u Gradu, a s jednim mandatom Andro Vlahušić ne može baš ništa, a i kad bi mogao, bio bi zasigurno zadnja osoba koju bi Franković i HDZ potražili.

Ali, što bi Vićan u slučaju da ga se u Gradu zaobiđe, učinio i bi li se “zakočutao” oko koalicije za Županiju? Pitanje je.

Iako je već u startu gradskih izbora bilo izgledno da će sve – osim nevidljivog Domovinskog pokreta – stranke i liste prijeći prag, ovako šaroliki i rascjepkani sastav budućeg Gradskog vijeća noćna je mora svakom gradonačelniku. Ukoliko se i uspiju sklopiti koalicije, rad budućeg gradonačelnika će biti hod po žici i diplomatsko žongliranje s interesima i apetitima ili stavovima partnera.

Prvi mandat gradonačelniku Matu Frankoviću je, što se toga tiče, prošao u veoma komotnom ozračju. U Ragužu i DUSTRI Franković i HDZ su imali lojalnog i zahvalnog partnera. Imali su i više mandata, 10.

Postavlja se pitanje – je li bila greška što je Franković prvo mjesto, nositelja liste HDZ-a i partnera prepustio stranačkoj kolegici. Ukoliko se usporede brojke koje je lista ostvarila 2017. (5873 glasova) kada ju je nosio Franković i sada u nedjelju, 16. svibnja (5579 glasova) kada se njegovo ime nije moglo naći na listi, razlika je u 294 glasa. Ali je razlika koju je ostvario kao kandidat puno veća. Franković je u prvom krugu 2017. ostvario rezultat od 5579 glasova, a u ovom nedjeljnom krugu je dobio 7301 glas. Ta 1722 glasa više u prvom krugu ovih izbora ipak nešto govore o percepciji koju građani imaju o njegovom proteklom mandatu, ali ukazuju i na to da je kao gradonačelnik prihvatljiv i biračima čiji politički izbor nije nužno HDZ.

Postavlja se i pitanje – je li smanjeni broj glasova za HDZ-ovu listu dio revolta zbog koalicije sa strankom umirovljenika na čelu koje je Olga Muratti. Možda je najlakše u to uprijeti prstom, ali ostaje činjenica da se za umirovljenike prije izbora “bore” sve stranke koje ih žele u svojim redovima. To je stranka u kojoj bi, u uvjetima u kakvima danas žive i preživljavaju hrvatski umirovljenici, ideologija trebala biti na zadnjem mjestu. Oni su zapravo jedina stranka koja ima puno pravo od koalicijskih partnera zahtijevati za svoje članstvo ispunjavanje uvjeta koji će im olakšati život na granici dostojanstva, a da se to u javnosti ne doživljava kao “ucjena”. Dovoljno je samo pogledati iznose na njihovim listićima mirovina.

Ukoliko Franković pobijedi u drugom krugu i ukoliko se sastavi većina u Gradskom vijeću – njegov drugi mandat će, barem što se podrške iz Gradskog vijeća tiče, biti bitno drukčiji od prvog. Samim tim što će ih u zajedništvu trebati barem troje, a u svakom trokutu, pa i u takvom, mogu se očekivati problemi.

No, hajdemo ipak korak po korak. Do drugog kruga izbora za gradonačelnika i župana.

Ilustracije u tekstu: Vlaho Car/Dubrovački vjesnik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA