31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKLIMATSKE PROMJENE: COVID kriza očistila je zrak u velikim gradovima, ali nije...

KLIMATSKE PROMJENE: COVID kriza očistila je zrak u velikim gradovima, ali nije utjecala na smanjenje temperature

Globalno, travanj 2020. prema mjerenjima temperature izjednačen je s prethodnim najtoplijim zabilježenim travnjem 2016. Ipak razlike se uočavaju ovisno o dijelovima svijeta. Temperature su bile posebno iznadprosječne iznad sjeverne i središnje Euroazije, dijelova Grenlanda i Antarktike, ali znatno ispod prosjeka u velikim dijelovima Sjeverne Amerike. U Europi su temperature bile znatno iznad prosjeka u mnogim zapadnim zemljama, ali ispod prosjeka na sjeveroistoku.

I na Arktiku i na Antartici ledeni pokrov je ispod razina koje su se prosječno bilježile od 1981–2010. Vlažnost tla u travnju 2020. je prosječna u velikom dijelu Europe, s iznimkama ispod uobičajenog prosjeka u južnoj Italiji, Grčkoj i na sjevernoj obali Crnog mora. 

Zanimljivi su podaci iz ožujka 2020., koji kažu kako je u Ukrajini zabilježena čak 6 stupnjeva veća prosječna temperature, nego inače, a u Rusiji je to čak 9 stupnjeva.

Podatke je objavila Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koja djeluje pri Europskom centru za vremenske prognoze srednjeg dometa, a u ime Europske komisije redovito objavljuje mjesečne podatke o klimatskim promjenama u kojima se izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperature zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama.

Iako je zaustavljanje industrije i prometa tijekom COVID-19 krize znatno utjecalo na čistoću zraka iznad velikih gradova, znanstvenici kažu kako to ipak nije smanjilo količinu CO2 i stakleničkih plinova u atmosferi, koja utječe na zagrijavanje. Više pogledajte u videu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA