20.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiKapetan Pavo Butijer i četvorica službenika Postaje pomorske policije nominirani za...

Kapetan Pavo Butijer i četvorica službenika Postaje pomorske policije nominirani za Plavu vrpcu Vjesnika

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2020. nominirano je sedam poduhvata – tri u pojedinačnoj konkurenciji i četiri u momčadskoj, stoji u priopćenju SPH.

Nominirani u pojedinačnoj konkurenciji:

1. Puljanin Luka Simić, drugi časnik palube na danskom LNG tankeru Magellan Spirit, preuzeo je odgovornost za spuštanje i dizanje spasilačke brodice prilikom spašavanja dvoje britanskih jedriličara s teško oštećene jedrilice za nevremena kod Bermuda, 25. travnja 2020. godine. On je spasilačku brodicu s tri člana posade spustio s 20 – tak metara visine u olujno more, u dol vala. Otpuštanje kuke i konopa od brodice, te njihovo ponovno kopčanje,  u mnogome je ovisilo o sposobnosti i točnosti reagiranja Simića.

2. Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić pronašao je tri podmorske mine i avionsku bombu, zaostale iz Drugog svjetskog rata, u riječkom akvatoriju te uz samu obalu otoka Paga. Prvu minu pronašao je u prosincu 2019. na riječkoj plaži Sabljićevo, podno vile Olge, na dubini od 25 metara te 20 metara od obale. Dvije mine pronađene kod Paga bile su na dubini od 4 – 5 metra. Avionsku bombu Vrzić je pronašao u rujnu ove godine u moru ispred Urinja. On mine pronalazi proučavajući povijesnu građu, a kaže da je potkraj Drugog svjetskog rata u sjevernom Jadranu „posijano“ oko 5.000 podvodnih mina.

3. Dubrovački kapetan Pavo Butijer, zapovjedajući japanskim tankerom Towada, brodara NYK, rukovodio je spašavanjem 34 indijska ribara s tri ribarice za nevremena na Indijskom oceanu, 3. prosinca 2019. S obzirom na to da je tanker bio u balastu, nadvođe mu je bilo visoko 21 metar, kao 7 – katnica, a posrtao je i valjao se pod snažnim udarima vjetra i valova. „Morali smo biti vrlo oprezni da tijekom akcije spašavanja oplatom broda ne zdrobimo ribarice kad dođu pod pilotske ljestve, po kojima su se 34 ribara sretno popela na našu palubu,“ rekao je Butijer. Uz njega na Towadi su još bila  trojica hrvatskih pomoraca, upravitelj stroja Ivica Tomić, prvi časnik palube Ivan Vidović, obojica iz Splita,  te prvi časnik stroja Dino Žampera s Dugog otoka.

Kapetan Pavo Butijer

 Nominirani u momčadskoj konkurenciji:

 1. Posada broda Sunda, grčkog brodara Sea star, pod zapovjedništvom kapetana Ivana Veršića iz Rijeke, spasila je 10. siječnja ove godine na olujnom Atlantiku četvero jedriličara s oštećene jedrilice. Zbog vjetra jačine 7 – 8 bofora i valova  od 4 metra akcija spašavanja je nekoliko puta prekidana. Nautičarima je sa Sunde „ispaljen“ konop iz posebne naprave (Line Throwing App), koji su oni uspjeli vezati za jarbol, tako da ih je posada Sunde privukla uz bok broda. Uz kapetana Veršića, na brodu su još bila dva hrvatska pomorca, prvi časnik palube Ivan Moro iz Sinja i drugi časnik palube Saša Katavić iz Kaštela.

2. Posada broda Privlaka, Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom kapetana Josipa Mustaća, spasila je 21. svibnja ove godine mladog filipinskog ribara, koji se usred noći našao u moru nakon što mu je potonuo čamac. Spašen je u zoni piratskih napada, 60 – tak milja od filipinskog otočja. Kormilar Andrija Šišeta je dvogledom na milju od broda uočio čovjeka u mirnom moru, prema kojemu je odmah zaplovila Privlaka, inače štićena od pirata, među ostalim, s dva reda žilet žice postavljene na ogradu. U to vrijeme cijeli svijet je bio u lockdownu, sve su luke bile zatvorene, što je predstavljalo veliki rizik za posadu hrvatskog broda, ako se utvrdi da je spašena osoba zaražena koronavirusom. Ribar je spašen, a filipinske vlasti prozvale su kapetana Mustaća i  njegovu posadu „dobrim Samaritancima.“

 3. Četvorica policijskih službenika Postaje pomorske policije iz Dubrovnika, zapovjednik ophodne brodice Sveti Duje Vedran Crnić, upravitelj stroja Mate Batinović te mornari Ivan Šutalo i Ivan Delić, spasili su 36 migranata u Egejskom moru, 10. veljače ove godine, u sklopu Frontexove misije POSEIDON 2020. Nesretnici su plutali u gumenom čamcu, a među njima je bio veliki broj djece i žena. Zbog pothlađenosti neke od žena su bile u besvjesnom stanju. Hrvatski policajci svih su zbrinuli na brodu te prevezli na sigurno gdje im je pružena medicinska pomoć.

Dvojica od četvorice policijski službenika koji su sudjelovali u akciji spašavanja s načelnikom PU Dubrovačko-neretvanske Ivanom Pavličević

4. Četvorica mladih Krčana, Dario Buršić, Teo Vuković, Dino Dminić, svi zaposlenici Valmara, te profesionalni vatrogasac Đani Petrović riskirali su vlastite živote kako bi iz olujnog mora spasili djeda i njegovog desetogodišnjeg unuka kod krčkog kampa Ježevac. Prkoseći valovima na obalu su izvukli i baku, ali, na žalost, prekasno, nije pomogla ni dugotrajna reanimacija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA