30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaJedan od najtraženijih glazbenika današnjice Nicolas Altstaedt večeras u Dvoru

Jedan od najtraženijih glazbenika današnjice Nicolas Altstaedt večeras u Dvoru

Jedan od najtraženijih i najsvestranijih glazbenika današnjice, violončelist Nicolas Altstaedt nastupit će večeras, 31. srpnja u 21:30 u atriju Kneževa dvora, izvodeći skladbe Henrija Dutilleuxa, Johanna Sebastiana Bacha, Jörga Widmanna i Zoltána Kodályja.

Solistički recital posebno je omiljena, ali i zahtjevna koncertna podvrsta, jer sve zvukovne mogućnosti dolaze do izražaja; interpret i glazbalo pritom su posve ogoljeni i nemaju niti trenutak predaha. Altstaedt će na svojem prvom od dva ovoljetna dubrovačka programa, solističkom recitalu, izvesti kanonska djela za violončelo – jednu od Bachovih suita – ali i noviji klasik, Kodályjevu Sonatu, kao i Dutilleuxove izazove otprije četrdesetak godina te novije solističko djelo danas aktivnoga skladatelja Jörga Widmanna.

Nicolas Altstaedt (Heidelberg, 1982.) kao solist, dirigent i umjetnički voditelj izvodi repertoar u rasponu od rane do suvremene glazbe svirajući na povijesnim i modernim instrumentima. Od svojega hvaljenog debija s Bečkim filharmoničarima i Gustavom Dudamelom na Festivalu u Luzernu redovito nastupa s najuglednijim svjetskim orkestrima te redovito surađuje s brojnim vrsnim ansamblima i dirigentima. Altstaedt je 2012. godine naslijedio Gidona Kremera na mjestu umjetničkog ravnatelja Festivala komorne glazbe u Lockenhausu, dok je 2014. naslijedio Ádáma Fischera na poziciji šefa dirigenta Austrijsko-mađarske filharmonije Haydn, s kojom je posljednjih sezona ostvario turneje po Japanu i Kini. Dobitnik je brojnih priznanja, među ostalim Beethovenovog prstena u Bonnu 2015. i Glazbene nagrade Grada Duisburga 2018. Njegov posljednji album snimljen za Festival u Lockenhausu osvojio je 2020. godine nagradu BBC Music Magazinea u kategoriji komorne glazbe i nagradu Gramophone. Nicolas Altstaedt dobitnik je nagrade Credit Suisse za mlade glazbenike za 2010. godinu, a bio je proglašen i BBC-jevim Glazbenikom nove generacije u razdoblju 2010. − 2012.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA