16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiJe li gradnja mula ispred Vile Dubrovnik opasan presedan ili...?

Je li gradnja mula ispred Vile Dubrovnik opasan presedan ili…?

Vijest o odobrenoj gradnji mula za plovila ispred Vile Dubrovnik, izazvala je brojne reakcije naših čitatelja. I dok neki smatraju kako se pristajanje brodova uz hotele ne smije dozvoliti, drugi misle kako je u gradu koji se odlučio na turizam ovakva usluga potrebna.

Predsjednik udruge Divlja liga Vaterpolo Igor Legaz  podnio je žalbu Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine protiv protiv Lokacijske dozvole  za gradnju priveza za plovila ispred Hotela Villa Dubrovnik.

On smatra kako je “povrijeđen je GUP Grada Dubrovnika“, što u žalbi detaljno izlaže te dodaje kako je prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, privez svaka trajna građevina na koju se plovilo može osigurati (muo, kej, pristanište, plutača za vez, …).U tom smislu, Zakon poznaje  pojam “privez”, ali se privez odnosi samo za zonu morske luke, a nikako izvan lučkog područja.

Među ostalim Legaz navodi kako uglavak tabla “ZABRANJENO KUPANJE” izreke osporene Lokacijske dozvole, predstavlja izuzetno opasan nasrtaj na svakog kupača u Dubrovniku, a ujedno je presedan za čitavu hrvatsku obalu Jadranskog mora. 

Legaz smatra i kako idejni projekt iz 2019., koji je sastavni dio Lokacijske dozvole, nije projekt nekog budućeg mula koji bi se trebao graditi, već je projekt izvedenog stanja kakvo je bilo zatečeno 2019., a Lokacija dozvola je trebala samo poslužiti da “legalizira” muo koji je Dragutin Biondić nezakonito montirao u lipnju 2010., a ne da se nešto uistinu gradi.

Trenutačno stanje 2021.

Konačno, svaki privez,  kao objekt lučke infrastrukture mora sadržavati javni kopneni prilaz, navodi Legaz te razlaže kako u ovom slučaju javnog kopnenog prilaza nema. Cjeloviti tekst žalbe pročitajte ovdje.

Iako se veći dio komentatora na našoj FB stranici protivi izgradnji ovog mula, ima onih koji smatraju kako je gradnja ovog mula dio ponude luksuznog turizma, a postoje načini kako bi se osigurala i sigurnost kupača. Među njima je i bivši gradonačelnik Vido Bogdanović.

– Ako je itko u ovom gradu protiv divljeg i bahatog turizma onda sam to ja. Iako sam u turizmu 24/7 držim se one “gost NIKAD nije u pravu!!” Ipak, država se odredila prema turizmu i tu nema nazad, bez obzira što mi mislili ili željeli, prirodna infrastruktura hotela na Pločama jesu kupališta ispod njih, ali to treba precizno, jasno i skupo propisat. Na potezu od Grada do Orsule slobodne su (bez hotela) Komarda, Banje, Betina špilja, Đivović, Biskupija, Jugobanka, Sv. Jakov, dio Belvedera. Dovoljno za sve kupače iz Grada i s Ploča. Nikad nisam razumio ljude koji se ugodno osjećaju na od hotela uređenoj i održavanoj plaži na šugamanu među gostima hotela na ležaljkama pod suncobranima sa šarenim koktelima.

…dvadesetak metara koridora za doć do mulića i partit ama baš nikome ne smeta, uostalom kupališta i tako moraju bit ograđena bovama ……… da smo pomorski, a ne vlaški grad na moru imali bi vaporet koji bi plovio od Orsule preko Belvedera, Ville, Argentine do porta i obratno pa ako treba i do Lokruma, smatra Bogdanović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA