6.8 C
Dubrovnik
Subota, 29 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiIzmjene i dopune DPU-a "ŠRP Gospino polje" predviđaju proširenje stare i...

Izmjene i dopune DPU-a “ŠRP Gospino polje” predviđaju proširenje stare i izgradnju nove sportske dvorane

Pred gradskim vijećnicima će se na predstojećoj, 6. sjednici naći prijedlog Izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja „Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje“.

Predviđene izmjene odnose se na sportski kompleks Gospino polje koji se planira dopuniti s polivalentnom sportskom dvoranom s pratećim sadržajem. Nova i stara dvorana, čije je proširenje također u planu, trebale bi biti povezane “toplom vezom”.

Područje obuhvata Izmjene i dopuna Plana istovjetno je u obuhvatu Detaljnog plana uređenja “Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje” čija je površina približno 11.7 hektara.

DPU “Športsko-rekreacijski park Gospino polje”

“Na području sportskog parka Gospino polje nalazi se sportska dvorana izgrađena po projektu iz 1979. godine. Ovaj objekt zahtjeva određene modifikacije koje bi doprinijele efikasnijem i boljem korištenju svih njezinih kapaciteta. U razdoblju od donošenja DPU-a “Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje” u Dubrovniku do danas nije realizirana planirana trodijelna dvorana kao proširenje sadržaja postojeće športske dvorane za koju je izrađen idejni i glavni projekt. Također nije izgrađena teniska dvorana prema planu niti je započeta bilo kakva veća izgradnja. Uz novo planiranu sportsku dvoranu potrebno je opremiti i njeno neposredno okruženje koje je sad u zapuštenom stanju”, navedeno je u obrazloženju prijedloga Izmjena i dopuna.

U izmjene plana se ide i zbog rekonstrukcije te mogućeg proširenja gabarita i prenamjene nekih sadržaja postojeće sportske dvorane, uređenja vanjskih igrališta za različite sportske namjene te revidiranje postojećih namjena unutar prostorne cjeline vezano za novu namjenu bivše Stanice za tehnički pregled i omogućavanje njenog zadržavanja u postojećim gabaritima do realizacije dijela Plana koji se odnosi na izgradnju vanjskog i unutarnjeg bazena.

Prikaz planiranog proširenja postojeće sportske dvorane te lokacija planirane nove polivalentne dvorane

Izmjene plana su pokrenute i zbog razmatranja i korekcije pješačkog i kolnog prometa te prometa u mirovanju kroz obuhvat sportskog parka, revidiranje postojeće i planiranje nove infrastrukturne opremljenosti prostorne cjeline, revidiranje postojeće vlasničke strukture na predjelu Gospina polja, mogućnosti etapne realizacije Plana te izmjena i dopuna za koje se utvrdi potreba tijekom postupka izrade Izmjena i dopuna Plana.

Ovo područje obuhvaćeno je i u izrađenoj Strategiji razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018. -2028. iz studenog 2018. U njoj se kao globalni ciljevi do 2028. navodi, između ostalog, i gradnja nove suvremene natjecateljsko-trenažne dvorane s najmanje 4000 sjedećih mjesta. U materijalima objavljenim pred sjednicu navodi se i da je u rujnu 2020. izrađena Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika u kojoj je analiziran i predio Gospina polja te su dane konzervatorske smjernice.

U prosincu 2020., izrađivač 10aarch d.o.o. iz Zagreba izradio je i idejnu studiju prostorno-programskih kapaciteta dvorane u Gospinom polju koja je, nakon analize svih izmijenjenih potreba za izgradnjom univerzalne natjecateljske sportske dvorane u području obuhvata, dala smjernice za daljnju razradu te će biti sastavni dio Izmjena i dopuna predmetnog plana.

Navedena studija s razrađenim konceptom arhitektonskog idejnog rješenja novoplanirane sportske dvorane poslužit će kao podloga i polazište za daljnje prostorno planiranje izgradnje na području sportskog parka.

Prikaz mogućnosti korištenja multifunkcionalne sportske dvorane te kapaciteti sportskog centra (izvod iz studije “Dvorana Gospino polje 2025 Dubrovnik” iz prosinca 2020. godine, 10aarch d.o.o.)

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]