30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaIvan Viđen održao predavanje o gradskom predjelu Ploče

Ivan Viđen održao predavanje o gradskom predjelu Ploče

“Preobrazba kroz šetnju, šetnja kroz preobrazbu: kroz dubrovačke (pri)gradske kvartove” ciklus je predavanja o dubrovačkim gradskim predjelima u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a koji je započeo u utorak, 4. travnja 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Predavač, dubrovački povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen predstavio je dubrovačkoj publici kvart Ploče s pogledom na njenu prošlost, promjene i preobražaje koji su oblikovali ovaj dio grada i stvorili njegovu današnju sliku. Organizatorica ciklusa, knjižničarka Matija Nenadić pozdravila je okupljene na početku i objasnila na koji je način došlo do osmišljavanja predavanja o dubrovačkim predjelima. 

-Knjižnica je nekako po svom poslanju čuvarica priča, a među stranicama razno raznih knjiga, raznih publikacija krije se i priča o dubrovačkoj povijesti i mijenama samoga Grada i njegovih pojedinih dijelova. Izravan poticaj za ovo predavanje u stvari su dvije serijske publikacije, ono što u knjižnici nazivamo periodikom. Jedna od njih je časopis društva dubrovačkih arhitekata “Mjera” koje problematiziraju teme naslijeđa, stanovanja i turizma, prostora općenito, problematizira i mijene grada i intervencije u prostoru. Drugi je revija za književnost, “Literat” 8. broj. – istaknula je Nenadić. 

Fotografije Ploča koje su prikazane na predavanju bile su popraćene pričama predavača, na način na koji on, kao povjesničar umjetnosti koji se bavi baštinom, vidi i doživljava ovaj dio grada u kojem je odrastao. 

-Mi koji smo češće u susretu s poviješću zapravo znamo da te mijene i preobrazbe zaista su često i ključne u razumijevanju prostora. Ono što je u Dubrovniku lijepo i što je u Dubrovniku važno i temeljno, to su ti prostori dugog trajanja. Dakle, koliko god, vidjet ćemo kroz ove slajdove, kroz ovu pripovijest, kroz ovu šetnju Pločama, koliko god se one mijenjale ustvari uvijek ostaju Ploče koje su zapravo i naše Ploče. – kazao je Viđen. 

Kako ističe predavač, “kontekst je važan, a ovdje vidimo upravo to. Kontekst Dubrovnika sredine 19. stoljeća je zatvorena tvrđava.” 

– Svi ćemo se složiti da je percepcija Ploča, sve do zapravo sredine 20. stoljeća kao jednog nečistog kvarta, industrijskog kvarta, kvarta u kojem se nalaze Lazareti, klaonica, skladišta, radionice, magazini. Ustvari kvarta u kojem nema vrtnog predgrađa, nema ladanjske izgradnje, nema reprezentativne stambene izgradnje osim poneke kuće i koji je zapravo cijeli prepušten, tom nekakvom, uvjetno rečeno industrijskom predgrađu, za razliku od Pila koje su u literaturi poznate kao vrtno predgrađe, mjesto baroknog življenja u kojem Dubrovnik izlazi nakon Velikog potresa. Naravno, i te stvari ću večeras pokušati propitati. – istaknuo je Viđen. 

Viđen je, na temelju fotografija prikazao promjene koje su se događale na Pločama tijekom 19. i 20. stoljeća, stavljajući ih u prostorni, arhitektonski, religiozni i društveni kontekst, a jedna od predrasuda je bila da “Dubrovačka Republika nije dopustila pravoslavnoj zajednici osnivanje općine i bogoslužja i to nije točno. Oni su se te godine, 1790. u lipnju registrirali kao bratovština.” Tijekom travnja, Dubrovčane očekuju još tri predavanja koja će se održavati četvrtkom (14.4. Pile s Konalom, 20. 4. Gruž, 27.4. Lapad) u istom terminu u 19 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

FOTO: Vedran Levi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA