24.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 6 srpnja, 2025
HomeLifestyleRecept za sirnicu s Pelješca koja miriše na djetinjstvo i babinu kuhinju

Recept za sirnicu s Pelješca koja miriše na djetinjstvo i babinu kuhinju

Ususret Uskrsu Marija Antunović iz orebićkog Croccantina podijelila je s nama recept za tradicionalnu sirnicu koja miriše na Pelješac, djetinjstvo i babinu kuhinju.

“Cijelu zimu gratamo limun i naranču da imamo dovoljno prirodnih aroma da možemo napraviti najukusnije sirnice po tradicionalnoj recepturi. Mirišu na Pelješac, na djetinjstvo i babinu kuhinju. Na maslac i rakiju od ruža”, započela je Marija.

“Prva sjećanja na sirnice su mi kad sam imala nekih 6,7 godina. Tata je testirao recepte i pekli smo ih u plavim emajliranim loncima u babinoj ljetnoj kuhinji. Bio je to dobar okus, ali tata nije bio zadovoljan mekoćom, bila je onako tvrđa i rahlija. Nama je sve bilo super”, priča nam Marija Antunović iz Croccantina te dodaje njen otac 2001. otišao u Italiju na edukaciju izrade panettonea gdje je učio o razvoju glutena, tehnologiji izrade težih tijesta i važnosti strpljenja i vremena u razvoju teksture i okusa.

“Implementirao je sve što je naučio i dobili smo tada najsličniju ovu sirnicu danas.  Ivan i ja otišli samo 2017. godine na prvi Uskršnji sajam u Zagrebu, s 20 sirnica.  Otišle su u roku od pola sata. Idućeg dana isti ljudi došli su po još. Tad smo donijeli odluku da sirnicu dovedemo na još višu razinu i prijavimo je za oznaku hrvatski otočni proizvod.  Od tada, sirnica je, uz sladoled, postala naš najpoznatiji proizvod. U pandemiji, kad su se zatvorili sajmovi, vozili smo se od vrata do vrata u Zagrebu. Našu sirnicu radimo bez aditiva i konzervansa, s maslacem, rakijom od ruže, koricom limuna i naranče” ispričala nam je Marija.

U nastavku donosimo recept kao i postupak pripreme ove ukusne sirnice

Pretkvas:
55 g brašna
55 g kvasca
prstohvat šećera
44 g mlakog mlijeka

Pretkvas:
55 g brašna
55 g kvasca
prstohvat šećera
44 g mlakog mlijeka

Tijesto:
220 g šećera
150 g mlijeka
3 žumanjaka
3 cijelih jaja
220 g maslaca
950 g brašna
sol
vanilin šećer
korica limuna
korica naranče
korice limuna
rakija od ruža

Postupak:

Pripremiti predkvas da se digne. Uz pretkvas i ostale sastojke sobne temperature zamiješati glatko tijesto. Odmoreno tijesto podijeliti na jednake dijelove, oblikovati u kugle i pustiti da na toplom udvostruče volumen. Nakon prvog dizanja, premijesiti tijesto i oblikovati ga u čvrste kugle i pustiti da na toplom ponovo udvostruči svoj volumen.

Sirnice pred pečenje premazati žumanjkom, zarezati škarama i posuti šećerom te peći na 180 C, 14 – 20 minuta ovisno o veličini sirnice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA