23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaFOTOGALERIJA: Bokelji u Hrvatskoj predstavili knjigu, dokumentarni film i izložbu fotografija u...

FOTOGALERIJA: Bokelji u Hrvatskoj predstavili knjigu, dokumentarni film i izložbu fotografija u projektu “Putevima Bokeljskih Hrvata”

Najjužniji europski fjord, Boka kotorska zajedno sa svim prirodnim ljepotama, ali i bogatom poviješću i tradicijom predstavljena je u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Međunarodni projekt „Putevima bokeljskih Hrvata” i ove je godine okupio Bokelje i prijatelje Boke koji su na najbolji mogući način pokazali kako se voli i štuje rodni kraj.

Nakon pozdravnih govora izaslanice Ministra vanjskih i europskih poslova, posebne savjetnice – Bokeljke Vande Babić Galić, te Ivane Rore iz Hrvatske matice iseljenika, predsjednik Zajednice bokeljskih Hrvata Luka Perković uveo nas je u promociju knjige doc.dr.sc. Vinicija B. Lupisa „Baštinske teme iz crvene Hrvatske”, uz autora knjigu je predstavio i Tomislav Brguljan. U izdanju Zajednice bokeljskih Hrvata, ova je knjiga ja zbirka više objavljenih i neobjavljenih radova u različitim časopisima, i poglavljâ u zbornicima i knjigama, te je svojevrstan odgovor na negiranje hrvatske komponente u prošlosti i, još uvijek, u sadašnjosti, a možda i u budućnosti u etnogenezi na prostorima sadašnje Hercegovine (dijela Federacije Bosne i Hercegovine i dijela tzv. Republike Srpske), Republike Hrvatske i Crne Gore.

Ambasadorica projekta „Putevima bokeljskih Hrvata” Sanja Putica istaknula je važnost djelovanja projekta u posljednjih šest godina. Najavila je dokumentarni film koji prikazuje današnje Bokelje. U 45 minuta, uz divne kadrove Boke kotorske čuli smo priče aktera izložbe, a to su: Don Robert Tonsati, Dijana Milošević, Zvonimir Deković, Tanja Grabić, Mirko Vičević, Vanda Babić, Roko Mišetić, Ivana Petković, Boris Šavorić, Doris Deković i Karlo Schubert. Oni su vrlo emotivno, svatko na svoj način, opisali što za njih znači Boka kotorska. Gledajući ove izjave vidimo ljubav prema rodnom kraju, pogled u budućnost ali i žal za sve većim udaljavanjem od bogate kulture i povijesti koja je ispisala ovaj raj na zemlji.

Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije utkani su izložbu fotografija Koracima predaka, taktom kola sv. Tripuna i glasom Malog admirala. U posljednjih pet godina fotografi Krsto Vulović i Filip Popović zabilježili su Bokelje u raznim prigodama. Kroz objektiv su dočarali svu ljepotu bokeljske nošnje i odore bokeljske mornarice. Izložba se može razgledati u Hrvatskoj matici iseljenika na Trgu Stjepana Radića 3, a od 21. lipnja i u Kotoru u Kulturnom centru Nikola Đurković.

Promocije i jedinstveno predstavljanje Boke kotorske uveličali su brojni uzvanici među kojima su bili i: izaslanik Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak – savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, Admiral Bokeljske mornarice iz Kotora Mirko Vičević, Predsjednici Hrvatskih bratovština Bokeljska mornarica 809 iz Rijeke, Pule, Splita i Zagreba te brojni drugi.

Projekt se održava pod supokroviteljstvima Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Predsjednica Crne Gore Jakova Milatovića. Podršku projektu daju Ministarstvo kulture i medija RH te Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Partneri projekta su: JANAF d.d., Matica Hrvatskih iseljenika, Croatia Airlines, The Westin Zagreb, Erste Banka Hrvatska, Grad Kotor i Regent Porto Montenegro.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA