19.8 C
Dubrovnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Zapadno od Dubrovnika snimljena skupina glavatih dupina

FOTO: Zapadno od Dubrovnika snimljena skupina glavatih dupina

Institut Plavi svijet trenutno provodi istraživanje Cuvierovih kljunastih kitova u južnom Jadranu. Prije dva dana u sovojo potrazi za kitovima susreli su i skupinu od 15-tak jedinki glavatih dupina, zapadno od Dubrovnika.

-Radoznalo su nam se približili i omogućili da napravimo ove fantastične fotografije! Glavati dupini rasprostranjeni su po cijelom svijetu u umjerenom i tropskom pojasu. Pojavljuju se i u cijelom Sredozemnom moru i u južnom Jadranu. Borave u područjima kontinentalnog slaza gdje se naglo povećava dubina, uz podvodne kanjone i grebene gdje su dubine od 500 do 2.500 m. Uglavnom se hrane lignjama i drugim glavonošcima.

Glavati dupini narastu do 4 m u dužinu te imaju između 300 i 500 kg. Mladunci, dugi nešto više od metra kad se okote, imaju jednobojnu tamno sivu kožu koja tijekom odrastanja postaje tamna, gotovo crna, a kako stare postaje sve svjetlija. Tijekom života glavati dupini na koži i leđnoj peraji nakupljaju izražene ožiljke. Kod starijih jedinki ponekad je teško znati uzrokuje li gotovo bijelu boju starost ili velika količina ožiljaka. Ožiljke uzrokuju ogrebotine od zuba tijekom društvenih interakcija, plijen ili paraziti.

U područjima u kojima se istraživanja provode duže vrijeme utvrđeno je kako životinje uglavnom ne napuštaju mjesta obitavanja. Vjerujemo stoga kako ćemo ove glavate dupine vidjeti ponovo, napisali su istraživači Plavog svijeta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA