27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Sjećanje na žrtve Srebrenice, dostojanstveni mimohod Stradunom

FOTO: Sjećanje na žrtve Srebrenice, dostojanstveni mimohod Stradunom

Prošlo je 28 godina od genocida u Srebrenici. U Gradu je tradicionalno održan mimohod preko Straduna do Porta, gdje su okupljeni bacali ljiljane u more i molili za žrtve. Organizatori Mimohoda su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika.

Okupljenima su se pridružili predstavnici Grada i Županije, a obratio im se i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

“Iznimno sam sretan i ponosan da na današnji dan mogu s vama mogu koračati Stradunom, jer ovo što vi danas radite, obilježavajuću srebreničke žrtve iznimno je važno za kulturu sjećanja, ne za sijanje mržnje. Održavanje sjećanja na ljude čija žrtva i danas vapi za pravdom, koju oni i njihove obitelji na ovozemaljskom životu nisu dočekali. I zato je važno da mi svi koji se držimo ljudima koračamo danas Stradunom i sjetimo se male djece, svih drugih žrtava u Srebrenici, ali i svih drugih žrtava u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Grad Dubrovnik je ponosan na današnje obilježavanje, i tako će i dalje biti, kazao je Potrebica.

Okupljenima se obratio i dubrovački imam Salkan ef. Herić:

-Danas nakon 28 godina mi se uvijek pitamo, zašto se ovo dogodilo nama? Zemlja kazuje i svjedoči o zločinu zločinaca. Danas ovim mimohodom obilježavamo 28. obljetnicu počinjenog genocida u Srebrenici, kao i sva druga stratišta u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj i u svim mjestima gdje su se zločini počinjeni. Oni su opomena svima nama i nemojmo se zavaravati da se to tiče samo nas, što smo bili žrtve ovog genocida, zločina nad zločinima, nego i cijelog svijeta, međunarodne zajednice koja je svjedočila tom zločinu, i nikako danas da kažu „Da, mi snosimo odgovornost, mi smo tu da ispravimo svoju grešku“ … kazao je Imam Salkan ef. Herić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA